Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Een explosie van zachte koralen in Fiji

«Zodra ik door mijn duikbril naar het rif keek, was ik helemaal perplex van de explosie aan kleur en vis, schitterend en echt adembenemend!» Met haar verhaal over Fiji doet Marlies Wolters mee met de Reportagewedstrijd.

In de Stille Zuidzee (Grote Oceaan) ligt een groot aantal prachtige droomeilanden met tropische wateren en een indrukwekkende Polynesische cultuur. Fiji is een van deze landen die tot de verbeelding spreekt met witte zandstranden, wuivende palmbomen en kleurrijk koraalrif. Wij bezochten dit tropische paradijs en doken de ‘soft coral capital of the world’!

Na als Divemaster gewerkt te hebben in Hawaii en verschillende duikstekken in Frans Polynesie te hebben gezien was het tijd voor een nieuwe plek in de Pacific. Fiji bestaat uit meer dan 330 tropische eilandjes en is gelegen in het Melanesische deel van de Pacific. Veel eilanden zijn erg afgelegen waardoor duiken eigenlijk alleen maar mogelijk is met een live-aboard. Er zijn veel live-aboardmogelijkheden, de meeste trips beginnen bij de $2000,- voor 7 dagen. Aangezien wij het hele jaar reizen zit er voor ons geen live-aboard in.

Wij verbleven op het ‘hoofdeiland’ Viti Levu, je kan hier in een dag rond het eiland rijden met de auto. Vanuit hier was het puzzelen voor de mooiste betaalbare duikstekken, transport en verblijf.

 marlies_wolters_bligh_water_20161028_1

Bligh Water
Nummer 1 op het lijstje was Bligh Water, noord-oost van het eiland Viti Levu, met meer dan 20 duikstekken. Dit is dé plek voor zachte koralen en bereikbaar met een boot tijdens een dagtrip. Bekende duikstekken hier zijn Mellow Yellow, Mount Mutiny (Rainbow Wall) en E6. Aangezien cycloon Winston in Februari enorme schade heeft veroorzaakt op het land en aan het rif was het de vraag waar en hoe we de duiken moesten organiseren (augustus 2016). Er zijn drie duikscholen op Viti Levu die naar Bligh Water gaan: Ra Divers (Volivoli Beach Resort), Dive Wananavu Fiji (Wananavu Beach Resort) en Safari Lodge Divers (Nananu-i-Ra Island). Toen wij hier doken, was Volivoli Beach resort nog dicht vanwege de cycloon en verblijven op Nananu-i-Ra kwam voor ons duurder uit omdat je daar een accommodatiepakket hebt met maaltijden en nog een boottocht naar het eiland. Wij doken met Dive Wananavu Fiji in Rakiraki. Een duiktrip met 2 duiken en huur van duikuitrusting kost 160$ per persoon. Gelukkig was er een trip gepland en waren er genoeg duikers om überhaupt te kunnen uitvaren. De duikstekken E6 en Mount Mutiny (Rainbow Wall) waren erg beschadigd door cycloon Winston, harde koralen waren afgebroken en gorgonen verdwenen, zonde van het geld. We gingen naar de Vatu-I-Ra Passage waar Mellow Yellow ligt, de hot spot voor zacht koraal!

marlies_wolters_bligh_water_20161028_2 

Duikstek Mellow Yellow
Zodra ik door mijn duikbril naar het rif keek, was ik helemaal perplex van de explosie aan kleur en vis, schitterend en echt adembenemend! Zo veel zacht koraal had ik nog nooit bij elkaar gezien, een deken van koralen, sponsen en anemonen kleurde de rotsen. Duizenden Anthias dansend op deze regenboog, zeer indrukwekkend! Het was gewoon prachtig om langzaam langs het rif te glijden en te genieten van het uitzicht.

 marlies_wolters_bligh_water_20161028_3

Duikstek Easter Kangaroo
Na een uurtje bijkomen van deze schitterende duik gingen we naar de tweede duikstek: Easter Kangaroo. Het onderwaterlandschap was verdeeld in rotspartijen met bogen en kleine inhammen om te ontdekken en te zoeken naar slakjes en ander klein leven. Waar de eerste duik indrukwekkend was met betrekking tot het overzicht is deze stek ideaal voor macro. Een blauwe draak (Pteraeolidia ianthina) was toch wel een van mijn favorieten hier.

 marlies_wolters_bligh_water_20161028_4

Overzicht duikomstandigheden
Het zicht was ongeveer 30 meter en de watertemperatuur ongeveer 25 graden (winter in Fiji). Tip van de dag: Minimaal 5 mm wetsuit!
Er was geen stroming toen wij doken, gelukkig want met de vinnen die verhuurd werden zou je nog niet eens in het zwembad willen zwemmen (klein blad en inflexibel). Voor ons is het niet te doen om te reizen met duikuitrusting maar neem zo veel mogelijk mee als je hierheen op (duik-)vakantie gaat. Het bandje van mijn duikcomputer (Suunto D4) was bijvoorbeeld kapot, nergens was vervanging te krijgen.
Ook betaal je overal voor; huur van een DIN-adapter, 5 euro als je een blokje lood verliest, etcetera. Alles moet van ver komen en de voorraden zijn over het algemeen laag.
Wij doken met een aluminium boot met banken waar de duikflessen direct achter staan, geen droogdek of WC aan boord. De trip duurde van acht uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags inclusief een handdoek, fruit, snacks en water! Er was geen limiet aan de duiktijd (heerlijk) maar aangezien ik in mijn 1 mm wetsuit dook heb ik de 50 bar niet gehaald. 🙂

marlies_wolters_bligh_water_20161028_5

marlies_wolters_bligh_water_20161028_6

Tekst en foto’s: Marlies Wolters

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief