Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Reportagewedstrijd 2016 – Nudibranch-safari in Noorwegen

Duiken tussen de vallende sterren… Het klinkt magisch! Lilian Schoonderwoerd dook in Noorwegen en doet met haar verhaal Nudibranch-safari Noorwegen mee aan de Reportagewedstrijd.

Onder leiding van Bernard Picton en andere beroemde slakkologen meedoen aan de echte Nudibranch Safari die Gulen Dive Resort elk jaar in maart organiseert, zit er niet in als je in het onderwijs werkt en afhankelijk bent van schoolvakanties. Krijg je een uitnodiging van duikvrienden om met hen mee te gaan in de zomervakantie, dan hoef je dus niet lang na te denken!

Schoonderwoerd_noorwegen-bergen-kopie

Na een korte vlucht vanuit Amsterdam is onze eerste halte Bergen. Deze historische plaats met de beroemde gekleurde houten pakhuizen langs de haven, een visserijmuseum, de Hanzehandel in stokvis en een grote vismarkt is een bezoek meer dan waard, maar na er drie dagen lang uitgebreid van genoten te hebben, is het hoog tijd op zoek te gaan naar lévende vis.

Schoonderwoerd_noorwegen-duikcentrum-kopie Schoonderwoerd_noorwegen-rib-en-whaler-kopie

Een veerboot en varende taxi brengen ons in een paar uur bij het hoofddoel van onze reis: Gulen Dive Resort. We worden opgewacht door twee instructeurs die bij afwezigheid van de eigenaren aan al onze duikwensen tegemoet zullen komen, zoals bij boeking is beloofd. Als  we te horen krijgen dat we de volgende dag meteen twee wrakduiken gaan doen, kijken we dan ook bepaald droevig op onze neus. Want wij komen voor de ‘critters’: hoe kleiner hoe leuker. Maarrr…. de oplossing is nabij!

Schoonderwoerd_noorwegen-jakobsschelp Schoonderwoerd_noorwegen-verrucosa

Naast de grote rib  beschikt het resort over een klein bootje waar Anne, Marieke en ik precies in passen. En onze redster in nood, stagiaire Linda, regelt daarmee voor ons duiken naar stekken waar we op slakkenjacht kunnen gaan!

Maar uiteraard beginnen we onze eerste duik op het huisrif. Vanaf een trapje glibberen we het water in, bovenin een aangename 18 graden, maar eenmaal door de halocline heen (de bovenste laag zoet water) glijdt de temperatuur al snel af richting 9 graden. Maar terwijl we verrukt om ons heen kijken naar de enorme zee-egels en een beetje schrikken van plotseling wegzwemmende jakobsschelpen, vergeten we de kou al snel.
Doordat we ‘laat’ in het seizoen zijn, beginnen de enorme kelpbladeren al wat te verwelken. Op diepte komen we op Nudibranchs Mountain en daar vinden we al snel de eerste slakken. Heel veel Verrucosa en Eplysia, twee soorten die we in Nederland niet kennen en zich dus op onze uitgebreide aandacht kunnen verheugen.

De volgende duiken maken we vanaf ‘ons’ bootje. Helemaal opgetuigd klimmen we erin en rollen op de stek comfortabel het water in. Maar wat voor ons dames het bootduiken soms wat lastig maakt, is met deze boot totaal geen probleem: het er weer in klauteren. Een super handige voorlaadklep wordt neergelaten en zo glijden wij als versgevangen walvissen het bootje terug in. Om begrijpelijke redenen herdopen wij onze boot hierna  in “Whalertje”.

Een bijzondere duikplek is Glacier Mills, een onderwaterlandschap van enorme ronde stenen die aangeven waar in de ijstijd de gletsjers uitliepen. Bolocera tuediae, een van de grootste soorten zeeanemonen  in Noorwegen, staan daar volop. En als je geluk hebt, vind je het garnaaltje dat beschermd door de tentakels op deze anemoon leeft.

Schoonderwoerd_noorwegen-deeplet-sea-anemone-kopie

Toch gaan we ook één keer met de rib mee. Geen wrakken, maar roggen zijn het doel. Hille Nord heeft als bijnaam Ray Alley en staat, uiteraard, bekend om de roggen. Tussen grote rotsformaties ligt een grote zand- en schelpenvlakte. En daar zien we verschillende soorten stekelroggen! Ook ligt het er vol met noordkrompen. Een lege schelp past precies in de zak van mijn vest, een mooi souvenir.

Schoonderwoerd_noorwegen-rog

Een van onze laatste duiken maken we bij Troll Wall. Hier duiken we onder een overhang die begroeid is met grote dodemansduimen. Door de bubbels die we maken, laten de anemonen en zeesterren los die tegen de wand zitten. We wanen ons in de ruimte tussen vallende sterren, een magische ervaring!

Schoonderwoerd_noorwegen-vallende-ster2-kopie

Schoonderwoerd_noorwegen-vallende-ster

Op de terugweg zoeken we het dodemansduim af naar tritonia’s, maar helaas, we vinden alleen de eitjes. Op een kelpblad ontdekken we tussen alle wrattige sterslakjes wel een citroenslak!

Helaas blijft tijdens ons verblijf de hot tub, die de afgekoelde duiker weer op temperatuur moet brengen, leeg. Maar dat belet ons even dompelen niet. Met droogpak en al stappen we in het koude water van de spoelbak en dobberen genietend na van alles wat gezien hebben. Daarna krijgen we de warme wafels die Linda trouw na elke duik voor ons bakt.

Schoonderwoerd_noorwegen-wrattige-sterslak-kopie Schoonderwoerd_noorwegen-ff-spoelen-kopie

Voor zeenaaktslakken kun je beter in het voorjaar naar Gulen gaan. Het aantal verschillende soorten is dan groter. Maar gelukkig heeft de Gulenfjord  voor liefhebbers van duiken in koud water veel meer te bieden aan onderwaterrijkdom dan slakjes alleen!

Tekst en foto’s: Lilian Schoonderwoerd

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

1 reactie

  1. Avatar

    Die vallende sterren vind ik heel gaaf gefotografeerd!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief