Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Avontuurlijk duiken in Canada

Ruim 300 kilo zwaar met scherpe tanden. Gaan we daarmee het water in? De twijfel duurt maar kort want hoe vaak krijg je de kans om met een groep zeeleeuwen te duiken? Wij hebben het in Canada beleefd!

Rob_van_Gils_canada7

Het hoofddoel van onze reis is duiken op Vancouver Island. Vooral niet-duikers geven ons het advies om ook de Rocky Mountains te bezoeken. Naast de droogpakken en de wings pakken we daarom extra kleren in.

Rob_van_Gils_canada1Van Amsterdam vliegen we rechtstreeks naar Calgary. De eerste week staat in het teken van natuur en de bergen. Al snel begrijpen we waarom dit een populair deel van het land is. Het is hier prachtig en we hebben geen spijt van de route die we hebben gekozen. We wandelen langs verschillende meren en huren af en toe een fiets om nog intenser van het landschap te genieten. Gewapend met berenspray (een ‘extra strong’ variant pepperspray) wagen we ons diep de wouden in.

De reis gaat westwaarts en hoewel we de hoge bergen achter ons laten, blijft de omgeving ruig en indrukwekkend. Bijna twee weken en heel wat fotomomenten later, arriveren we op Vancouver Island.

We hebben een afspraak met Eiko Jones, lokale duiker en professioneel onderwaterfotograaf. Hij haalt ons op met zijn pick-up. Het is ruim 80 kilometer rijden naar de Gold River, onze eerste Canadese duikbestemming. Bij een soort poel in de rivier, zeer overzichtelijk en klein, wordt de auto geparkeerd.

We sjouwen de duikspullen naar beneden en Eiko geeft een korte briefing. We hebben de stek voor ons alleen. Er zijn op dit stuk geen vissers en de stroming valt mee. Het water is kraakhelder en er zwemmen behoorlijk wat Coho zalmen in de poel. Ze zijn nog niet helemaal in paaikleed, maar sommigen hebben al wel wat kleur. De duik is ontspannen en gemiddeld maar zo’n zes meter diep. Zoetwaterkreeftjes verorberen een dode zalm en op de bodem leven een soort zeedonderpadjes.

Rob_van_Gils_canada5

We vermaken ons prima en na ruim een uur duiken komen we boven. De tweede duik maken we een stukje verderop, in de Heber River. Deze duik is bijzonder vanwege het onderwaterlandschap en de flinke stroming die je compleet omrolt.

Rob_van_Gils_canada3

Op de terugweg ontstaat het plan om de volgende dag samen met Eiko een boot te huren. Zo kunnen we gaan duiken in open water. Eiko informeert bij duikers in de buurt en al snel hebben een groepje bij elkaar.

Rob_van_Gils_canada2 Rob_van_Gils_canada4

In de haven van Comox gaan we de volgende middag aan boord. Het is ruim een uur varen naar onze bestemming. Dan komen we bij een rots met ruim twintig gigantische zeeleeuwen erop. Vooral één mannetje is enorm. Ze zijn niet alleen met erg veel maar ook een stuk groter dan een zeehondje. Het zijn wilde beesten en dan die tanden… die lijken behoorlijk scherp. Maar dit is natuurlijk een unieke kans die we niet laten liggen.

Onder water zakken we af naar de bodem. De zeeleeuwen komen nieuwsgierig naar ons toe en ze blazen bellen van de spanning. Door het slechte zicht van hooguit een meter of twee lijken ze telkens zo uit het niets op te doemen. Ineens zitten ze met zijn allen voor je neus. Dit is spannend, want ze onderzoeken ons door te happen. Vooral je cap vinden ze interessant, maar ook vinnen, benen en armen. Zelfs een GoPro camera nemen ze geheel in hun bek. Eentje hapt behoorlijk door maar gelukkig blijven de droogpakken heel. Tien van die beesten tegelijk op en naast en boven je, dat is indrukwekkend!

Rob_van_Gils_canada6

 

Als we boven komen, is het bijna zonsondergang en ook de maan is te zien. Het wordt hoog water, de rots is daardoor een stuk kleiner en de meeste beesten liggen nu in het water.

Tijdens de tweede duik zien we helaas geen zeeleeuwen meer, ze zijn op jacht. Het mannetje en een aantal vrouwtjes liggen nog op de rots. Het is donker wanneer alle duikers weer terug aan boord zijn. Het weer wordt slechter en de wind neemt toe. De kapitein wil zo snel mogelijk weg en met onze pakken nog aan komen we net voor tienen terug in de haven. Precies op tijd want de havenmeester staat klaar om het hek te sluiten.

Rob_van_Gils_

We hebben na dit avontuur nog gedoken bij Rendezvous Diving Adventures in het natuurgebied Barkley Sound. Ook daar hebben we mooie duiken gemaakt. En nu, een paar maanden later, zijn we plannen aan het maken voor de volgende reis. Weer naar Canada? Misschien wel!

Tekst en foto’s: Rob van Gils

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

1 reactie

  1. Avatar

    bijzondere duiken, leuk om over te lezen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief