Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Vroege duik met bultkoppagegaaivissen

In het wrak van de USS Liberty bij Tulamben slapen de bultkoppapegaaivissen. Mirjam van der Sanden ziet in de vroege ochtend hoe ze wakker worden en zich klaar maken voor de dag. Met haar verhaal Vroege duik met bultkoppagegaaivissen doet ze mee aan de Reportagewedstrijd.     

Mirjam_vander_sanden

Normaal gesproken wordt je set door de lokale dames van en naar de duikstek gedragen, maar zo vroeg zijn ze nog niet actief.  Vandaag maken we namelijk een speciale duik.

Om deze speciale duik te kunnen maken staan we extra vroeg op. We hebben afgesproken met onze favoriete duikgids Tiga. Omdat het nog erg vroeg is, doen we gewoon onze set om en lopen we naar de duikstek. In Nederland zijn we wel gewend om een stukje naar de duikstek te lopen en we liggen al vlug in het water. De zon komt snel op, nu maar hopen dat we niet te laat zijn.

Miriam_vander_sanden2  Mirjam_vander_sanden

Al een aantal dagen genieten we volop van Bali en het duiken daar. We zitten op een duikresort vlakbij het beroemde Liberty-wreck. We hebben er al een aantal keren gedoken. De bultkoppapegaaivissen gebruiken het wrak als slaapplaats. Tijdens eerdere duiken hebben we ze al in de verte voorbij zien zwemmen. Van duikvrienden hebben we het advies gehad om een vroege ochtendduik te maken, zodat we de vissen ’s morgens het wrak zien verlaten.

We duiken onder en zwemmen vlot door naar het wrak. En al snel zien we aantal bultkoppapegaaivissen rond het wrak zwemmen. Ze zijn er nog. Wat zijn ze enorm groot. Onze dochter Mees zwemt er vlakbij, ze ziet er klein uit zo naast deze reuzen. Ik heb begrepen dat ze wel tot 1.30 meter groot en 45 kg zwaar kunnen worden. Het zijn echte papegaaivissen met de typische papegaaienbek, maar dan indrukwekkend groot.

Mirjam_vander_sanden

Op het voorhoofd van de vissen bevindt zich een flinke bult. Met deze bult rammen ze tegen het koraal om er stukken af te breken, zodat ze het makkelijker kunnen eten. De mannetjes schijnen de bult ook te gebruiken in de strijd om de vrouwtjes. Ze zwemmen dan met die bulten hard tegen elkaar aan, maar dit gedrag wordt maar zelden waargenomen.

Mirjam_vander_sanden

Mirjam_vander_sanden

De vissen cirkelen een poosje om ons heen, ze zijn aan het verzamelen. We zijn nagenoeg alleen op de duikstek en genieten volop. Mijn man Bas maakt foto’s en ik film. Onze kinderen Marijn en Mees genieten ook volop. Blij dat we allemaal vroeg zijn opgestaan. En dan alsof er een signaal klinkt, vertrekken de vissen heel rustig richting het rif om te gaan eten. Vanavond zullen ze weer terug keren om in het wrak te slapen. Tijd om snel een nachtduik met onze gids af te spreken want dat willen we nu natuurlijk ook graag zien.

Miriam_vander_sanden1

Tekst en film: Mirjam van der Sanden
Foto’s: Bas van der Sanden

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

3 reacties

  1. mooie beelden

    REAGEREN
  2. De foto’s zijn gemaakt door Bas van der Sanden en er hoort ook nog een filmpje bij dit report. De fil heb ik gemaakt.

    https://www.youtube.com/watch?v=4utRX3MjPn0&t=14s

    groeten Mirjam van der Sanden

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief