Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Rondje Zeeland!

Vakantie in Nederland. Voor René Weterings betekent dat ook lekker duiken. Dit keer maakt hij een rondje Zeeland.


Datum: 22-7-2012
Duiklocatie: Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

Duik 375 – Onze vakantie zit er bijna op, dus het wordt weer tijd om aan het werk te gaan. Toch wilde we deze prachtige zondag niet onbenut laten en kozen we er dus voor om er een dagje Zeeland van te maken, inclusief 1 duikje bij de Zeelandbrug op de hoogwater kentering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De dag begon met het uit logeren brengen van de kinderen, die mochten naar opa en oma die vakantie houden in Zoutelande. Het zonnetje lachte ons al meteen bij vertrek thuis toe, dus het begon goed! In Zoutelande was het zelfs nog beter en dus konden we lekker een bakkie koffie drinken in het zonnetje ondanks de nog frisse luchttemperatuur, het was immers pas 10.00u. Na de koffie hebben we een plekje gereserveerd bij restaurant ’t Oliegeultje in Burghsluis, zodat we daar lekker onze lunch konden nuttigen en daarna lekker op het strandje konden gaan luieren. Het zou laagwater zijn, dus dan is er net genoeg zandstrand om te vertoeven. De parkeerplaatsen waren dan ook al helemaal vol, ook voor een deel met duikers die natuurlijk net de kentering hadden genomen. De eersten kwamen al uit het water toen we daar aankwamen. Uiteraard kwam ik weer de nodige bekenden tegen en heb er even een praatje mee gemaakt. Daarna zijn we lekker gaan lunchen en hebben we genoten van de rust op het strandje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rond 15.00u zijn we richting de Zeelandbrug gereden in de hoop nog een parkeerplaatsje vooraan te kunnen hebben. Want we vermoedden al dat het wel eens heel erg druk kon gaan worden. Dit soort tijdstippen hebben niet mijn voorkeur, maar ja…voor deze dag was het nu eenmaal de logische keuze voor ons. Het was inderdaad al lekker druk, maar gelukkig was niet alles vol en konden we helemaal vooraan parkeren. Ook hier zaten de nodige bekenden weer en wederom werd er een praatje gemaakt.

Bij het uitpakken van mijn spullen ontdekte ik dat ik mijn handschoenen vergeten was. Maar gelukkig mocht ik de handschoenen van een van de bekenden lenen, zodat ik niet zonder handschoenen hoefde te duiken. Met een watertemperatuur van 18 gr.C. is dat nog wel te doen, maar liever niet. Rond 17.15u zijn we gaan omkleden en zodoende lagen we om 17.30u te water.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hadden vanaf de kant al gezien dat het zicht niet heel goed kon zijn, want het water had een groenige gloed en dat is geen goed teken! Onderwater bleek dat inderdaad zo te zijn, het was een flinke stofbende helaas. We kozen er voor om vanaf de nieuwe trap tegen de stroom in naar het westen te gaan, zodat je niet door het stof van andere duikers duikt en bovendien is dat gewoon het fijnst om foto’s te maken. Het gros van de duikers ging er toch bij de oude instap in, dus de keuze was redelijk goed. Uiteraard werden we links en rechts nog ingehaald door 3 buddyparen, maar goed…hoort erbij als je op dit soort tijdstippen te water gaat.

Al snel zagen we tussen de rotsblokken diverse blonde grondels en doemden de eerste Blauwtipjes op. Deze slakken zijn momenteel echt ontzettend veel voorkomend. Op iedere steen zitten er wel 1 of meer.
Op een van de stenen ontdekte mijn vrouw Cindy een heel klein groene wierslakje, maar dan praten we echt over maximaal 1 cm. Al scharrelend vonden we vele blauwtipjes, kleine zeedonderpadjes, zeenaaldjes, kleine kokerwormpjes en ander mooi spul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik had mijn oog vooral gefocust op Harlekijnslakjes, maar het lukte dit keer niet om er zo veel te zien als afgelopen keer. Toch vond ik na een tijdje een heel klein exemplaartje van ongeveer 1cm groot, net groot genoeg om met mijn lamp toch te kunnen vinden.

Omdat mijn vrouw nog nooit Dodemansduim had gezien, wilde ik dit haar ook graag even tonen. Dit duurde niet heel lang, want ik vond meerdere kleine kolonies. Het blijft een grappig gezicht en valt gewoon erg op tussen al het wier, vanwege de fletse kleur.

Omdat we niet diep doken, kwamen we niet voorbij de steenstort en hebben we dus de hele duik lekker ieder rotsblok bekeken om te kijken naar het kleine spul wat hier te zien is. Wat dat betreft is de Zeelandbrug wel een heel gevarieerde duikstek, voor ieder wat wils en je kunt er meerdere duiken doen met verschillende “routes”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aan het einde van de duik viel mijn oog op een slakje van wederom slechts 1cm groot, maar vanwege de lange tentakels en lichte kleur viel hij toch op zo op dat rode wier. Bij nadere inspectie bleek het een klein exemplaar Brede ringsprietslak te zijn, dus ik was in jubelstemming en toonde dit slakje enthousiast aan mijn vrouw. Wederom een slak die zij nog nooit gezien had, dus dat is altijd leuk!
Niet veel later seinde zijzelf om mij een slakje te laten zien. Op het rode wier had zij een Slanke rolsprietslak ontdekt! Dit slakje heb ik in de winter van 2008 veelvuldig gezien in het Grevelingenmeer en was dat jaar echt een slak die zeer veel voorkwam. Daarna heb ik deze nooit meer kunnen ontdekken.
Helaas was ook dit slakje maar van een klein formaat, dus een hele goede foto kon ik niet maken. Ook was het ter plekke heel erg stoffig.

Na 72 minuten staken we onze hoofden iets naast de trap weer boven water, het was een lekker duikje met veel klein leven. Heerlijke afsluiting van onze vakantie!

Maximale diepte 8m, temp. 18gr.C., zicht 1-2m, duikduur 72min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief