Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Inktvisjes in de schemering

Inktvisjes zijn favoriet bij Duikreporter René. Met camera (uiteraard!) gaat hij op zoek naar deze dieren bij de Bergse Diepsluis. 

Het is een maand geleden dat Raymond en ik afspraken om samen te gaan duiken, dus we plannen een duik bij de Bergse Diepsluis. Het is deze week regenachtig, maar het lijkt vanavond een prima avond te worden!

RENE_WETERINGS_20230726_1227_Bergse_Diepsluis_036_Sepiola-123214

Mijn cameraset staat opgebouwd voor macro. Misschien kan ik sepiola’s en/of baby sepia’s spotten, daar is het wel een prima avond voor. Rond 21.00u is het hoog water, dus ook in het vlakke deel zal straks voldoende water staan om wat te gaan snuffelen. Op de parkeerplaats zijn we niet de enige, het is er best druk eigenlijk. Ook nu weer treffen we wat gezellige mensen, die we vaker zien en spreken. Al ouwehoerend bereiden we ons voor op de duik en moet ik helaas concluderen dat ik geen duiklampje meegenomen heb. Dit ligt waarschijnlijk nog bij mij op mijn kantoortje thuis…grrr. Nou ja, dan verplicht ondiep blijven vanavond.

RENE_WETERINGS_20230726_1227_Bergse_Diepsluis_059_Sepiola-123214

We sjokken richting de trap en we gaan ieder onze eigen richting in. Als ik zeg ‘we gaan samen duiken’, dan is dat met Raymond in ieder geval niet als buddypaar. We doen lekker ons eigen ding en duiken solo om te fotograferen. Raymond gaat naar links, ik ga naar rechts. Het ontbreken van de zon is wel goed te zien, het is eigenlijk al best een beetje donker. Ik mis mijn lampje eigenlijk vrijwel meteen. Die gebruik ik altijd om de bodem af te speuren naar leuke onderwerpen, maar dat wordt lastig vandaag. De lampjes in mijn flitsers zijn nu ook niet bruikbaar, want in de ene flitser zit een blauw filtertje en de andere heeft de Snooty snoot. Nou ja, dan zullen mijn ogen vandaag wat harder moeten werken.

RENE_WETERINGS_20230726_1227_Bergse_Diepsluis_060_Baby_sepia-123214

Het landschap valt me weer tegen. Veel schimmel op de bodem, dus ik ga maar snel weer ondieper. Mijn plan om het platform even te gaan zoeken laat ik zonder lampje ook maar varen. Ik weet dat ik dat toch niet comfortabel vind. Op de zandhelling schiet de ene na de andere platvis weg. Het zijn de kleintjes die nu een paar centimeter lang zijn. Af en toe staat er een klein anemoontje parmantig overeind en krabbetjes schieten van mij weg. Geen probleem, ik heb geen enkele interesse in jullie krabben! Ik ben op zoek naar veel leukere diertjes, eigenlijk mijn favoriete diersoorten. Namelijk de inktvissen. En ik heb geluk! Al snel valt mijn oog op een ander oog, namelijk dat van een kleine sepiola die zich goed schuil houdt op het zand. Toch heb ik hem gevonden in dit schemerende water zonder lamp. Best knap van mezelf vind ik…haha. Het diertje laat zich erg goed fotograferen, tot hij het beu is en weg zwemt na een paar minuten. Jammer, ik had nog veel betere foto’s willen maken.

RENE_WETERINGS_20230726_1227_Bergse_Diepsluis_073_Baby_sepia-123214

Ondertussen schiet er iets weg in mijn ooghoek. Even denk ik een andere sepiola te zien, maar het blijkt een baby sepia te zijn. Gaaf, dat is ook lang geleden dat ik die gezien heb. Tof zeg! Dit diertje zit nog veel minder op mijn aanwezigheid te wachten. Het wordt een minutenlang kat-en-muis-spel om het dier op de gevoelige sensor te vangen. Maar het lukt me wel om een paar smakelijke plaatjes te maken. Wat zijn dit toch schitterende dieren. Als ze zo jong zijn, zijn ze misschien nog wel veel leuker! De prachtige details in hun lijf en tentakels kunnen mij echt blij maken, schitterend gewoon.

RENE_WETERINGS_20230726_1227_Bergse_Diepsluis_079_Baby_sepia-123214

Soms laat ik het diertje even gaan en daarna maak ik weer foto’s. Ze zijn echt niet allemaal gelukt, zeker de helft kan straks weer meteen naar de digitale prullenbak verwezen worden voor de eerste selectie. Op een gegeven moment ben ik net iets te lang met mijn camera bezig en raak ik het diertje kwijt. Nou ja, het was ook wel prima zo. De tijd ben ik per ongeluk compleet uit het oog verloren en ik zie dat ik vier minuten langer gedoken heb dan onze afspraak. Snel het water uit dus!

Bij de auto praten we gezellig na en blijven we uiteindelijk bijna alleen over als we onder het genot van een bakkie koffie en wat koeken genieten van het buiten zijn, zo tussen de buien van deze week door!

Max. diepte 10,1 m, temp. 19 gr. C., zicht ca. 1-3 m, duiktijd 94 min.
Duik 1227 (Bergse Diepsluis, woensdag 26-7-2023, 20.00u)

2 reacties

  1. Leuk verslag. Binnenkort ook maar weer eens een duikje in het Zeeuwse wagen!

    REAGEREN
    • Ja goed idee! Al zal ik na Bali weer 2 weken nodig hebben om weer ’terug te wennen’…haha.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief