Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Eerste ontmoeting met een meerval

Er is voor René Weterings maar één logische manier om de files nogmaals te ontwijken en dat is duiken met Sander in de Toolenburgerplas om in een tweede poging een meerval te spotten!


Datum: 23 juni 2016
Duiklocatie: Toolenburgerplas

duikreport-call-to-action-350x85

Het is weer woensdag, dit keer werk ik vanuit Hoofddorp. Er is maar één logische manier om de files nogmaals te ontwijken en dat is duiken met Sander in de Toolenburgerplas om in een tweede poging een meerval te spotten!

Als ik vanuit mijn werklocatie vertrek, is het maar een kwartiertje rijden. Geen files, geen gehaast, gewoon lekker snel aankomen op de parkeerplaats, daar staat Sander al op mij te wachten. Het is vandaag mooi weer en dus is het rond de plas gezellig druk. Er zijn slechts twee andere duikers aan die nog gaan duiken. Wij hebben geen haast en lopen eerst naar het water om te kijken waar we vandaag naartoe zullen gaan. Het water ziet er net als de vorige keer weer heel helder uit. Ik krijg er echt zin in! Hopelijk gaan we vandaag een meerval vinden, want daar kom ik toch stiekem wel voor!

We kleden ons op het gemakje om en wandelen dan naar het strandje waar we te water gaan. Ik heb vandaag voor het eerst mijn Panasonic 8mm fisheyelens met bijbehorende domepoort gemonteerd op mijn nieuwe Olympus OM-D E-M5mkII met Nauticam behuizing. Dat wordt ongetwijfeld heerlijk fotograferen en ik ben ook benieuwd hoe de trim van de set is. Het water brengt een heerlijke verkoeling als ik er in stap, het is stiekem best warm geworden en met zo’n droogpak aan loopt de temperatuur snel op! Sander maakt zijn flitsers gereed en dan zijn we klaar voor vertrek.

Ik laat me over het lichtgroene tapijt van waterplanten zakken in het heldere water. Een kleine zweem van stof is wel aanwezig, maar toch een stukje minder dan twee weken geleden. Wat is dat toch genieten als je zulk zicht hebt. Deze zoet water duiken brengen voor mij een aangename afwisseling op de zoute duiken die de afgelopen tijd zeker niet altijd met goed zicht waren. Hoog boven de bodem laat ik mezelf door het water glijden, rustig vinnend achter Sander aan. Ik heb het volste vertrouwen in hem dat hij een meerval gaat vinden.

Het duurt niet lang of de eerste school met baarzen laat zich zien. Deze vissen laten zich best goed benaderen, maar om ze mooi op de foto te kunnen zetten zal ik een keer terug moeten met een groothoeklens. De fisheyelens is hier niet geschikt voor. Sander wijst de eerste snoek al weer aan en ik probeer er naast te komen. Dat lukt, Sander hangt mooi als model achter de snoek. Tevreden duiken we verder. Ik kijk heel goed in het groene onderwatertapijt of ik sporen zie van meervallen. Ik beeld me in dat er her en der platte gedrukte stukken zouden moeten zijn als ze in de buurt zijn. Maar helaas zie ik zoiets niet.

Maar dan gebaart Sander ineens dat ik moet komen…ja hoor, hij heeft een meerval gevonden! Het is een kleintje die alleen zijn kop laat zien. Ik duik er met een boog omheen om een foto te kunnen maken. Ik kan slechts één keer afdrukken en dan schiet hij al weg. Nou mijn duik kan al niet meer stuk, voor het eerst in mijn “duik carrière” heb ik een meerval gezien! Op het gemakje duiken we verder, want deze meerval is de diepte in verdwenen. Sander peddelt rustig voort, maar ik laat me nog even wat zakken voor een mooie snoek die zich goed laat benaderen. Gelukkig maar, want met de fisheyelens moet ik echt heel dichtbij om de snoek een beetje beeldvullend op de foto te krijgen. Het model werkt goed mee en bedank hem of haar in gedachten. Snel kijk ik waar Sander gebleven is, want die is buiten beeld nu.

Een paar flinke vinslagen verder brengen mij bij Sander, hij ligt stil en kijkt ergens naar….ja hoor, meerval nummer twee! Dit keer een flinke jonge of dame, wat een gaaf dier zeg. Op ons gemak installeren we ons bij de meerval en wachten af. Het dier is erg actief en komt keer op keer nieuwsgierig naar de grote domepoort van Sander kijken en wil er dan zelfs in bijten. Ik hoop maar dat het voor Sander geen krassen oplevert! Sander gebaart me om wat dichterbij te gaan en foto’s te maken. Dit kost me geen moeite, het dier vindt mij overduidelijk erg interessant. Ook bij mij komt de meerval kijken en wendt dan af om vervolgens na een klein rondje weer terug te keren. Er is een patroon te ontdekken, handig! Sander installeert zich nu aan de andere kant, dit geeft mij de gelegenheid om de meerval in beeld te brengen met Sander als model. Nu gaat de meerval om beurten bij hem en bij mij kijken en maakt steeds hetzelfde rondje. Ik lig te genieten van deze prachtige oervis! Wat een gaaf gedrag, hij wordt steeds brutaler en begint naar mijn set te happen. Mijn hartslag schiet richting de 200 als hij in mijn flitsarm bijt, gelukkig zijn het relatief zachte drijfblokken. Mijn domepoort houd ik hiermee goed beschermd, ik zit niet op krassen te wachten. De tijd vliegt ondertussen en na veel te veel foto’s is het genoeg geweest, we moeten gaan. Ik sein Sander dat ik hem erg dankbaar ben en dat ik heb genoten, hij begrijpt mijn vreemde signalen vast wel…

Voldaan komen we uit het water, ik ben super enthousiast over deze duik. We genieten in het zonnetje nog even na, iets wat meer mensen bedacht hebben. Het is echt heel gezellig rond de plas nu! Wat een fantastische duik en wat een leuke ontmoeting met die meerval….dit is genieten met een hele grote G! Hier kan geen zeepaardje tegen op….! 😉

Duik 679 (Toolenburgerplas, woensdag 23-6-2016, 18.00u)
Max. diepte 6m, temp. 20gr.C., zicht 2-5m, duiktijd >90min.

Dit bericht delen

René Weterings

Vader van een dochter en zoon, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Duiker en onderwaterfotograaf sinds 2005. Fotografeert momenteel met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig artikelen voor DuikeninBeeld en voor Onderwatersport magazine. Zijn passies zijn het gezin, duiken, fotograferen, snorkelen en het schrijven over alles wat hier mee te maken heeft! Kers op de taart is de titel 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018'!

2 reacties

  1. Onwijs leuk artikel, en goed geschreven met mooie foto’s!

    REAGEREN
    • Dank je Eric!

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten