Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Creatief met kleurrijke achtergrondjes

Dat Duikreporter René prachtige foto’s van onderwaterleven maakt, is inmiddels publiek geheim. Dit keer komt hij op een heel andere manier uit de hoek.

Duikplannen had ik niet voor het weekend, maar op zaterdag vraag ik toch eens of Raymond al plannen heeft waar ik bij kan aanhaken. Ondanks het herfstachtige weer heb ik zin om even mijn hoofd onder water te steken.

Het plan was op zondagochtend met Frank naar Geersdijk om de wasroosjes te gaan bezoeken volgens Raymond, dus ik kon aansluiten als ik dat zou willen. Nou dat lijkt me wel wat, ik ben al sinds de zomer van 2016 niet in het Veerse Meer geweest. Het heeft me nooit echt getrokken op basis van wat ik bij andere duikers in beeld zag. Maar de wasroosjes bezoeken leek me wel leuk, want ik wist nog niet waar ik die zou moeten gaan vinden en Frank zou ons dat wel even laten zien.

RENE_WETERINGS_20231015_1258_Geersdijk_034_Wasroos-124537

Onderweg naar Zeeland regent het flink met buien. In de verte zie ik de zon er wel doorheen komen, dus het zou goed moeten komen. Al blijft het wel erg buiig en is het maar net waar zo’n bui valt. Na een uur en vijftien minuten kom ik dan eindelijk aan op de parkeerplaats, waar ik Frank en Raymond tref. Zij hebben uit voorzorg alvast hun droogpakken aangetrokken en dat blijkt niet lang daarna een goede keuze te zijn geweest. Het is een kort buitje, we wandelen zonder regen naar de waterkant.

Het water ligt er ondanks de wind rustig bij en voelt niet eens heel koud aan als ik tot mijn middel in het water sta. Frank wijst ons de weg, dus als we onder gaan volgen we hem. Het zicht is goed, zeker vijf meter schat ik. Het gebrek aan het zonnetje maakt het toch al snel wat donker aanvoelen. We duiken naar het westen en na een stukje zwemmen wijst hij de eerste wasroos al aan. Dit exemplaar zit op een paar oude palen. Raymond en Frank zwemmen nog een klein stukje verder en ik zie dat Frank de andere wasroosjes aan Raymond aanwijst. Ik neem dus eerst even de tijd om wat foto’s te maken van het eerste exemplaar, maar echt heel fotogeniek vind ik hem niet. Wel leuk om ze nu eens in het echt te zien!

RENE_WETERINGS_20231015_1258_Geersdijk_090_Kolonievormende_zakpijpen_creatief-124537

Na een paar minuten ga ik bij de andere wasroosjes kijken, Raymond is nog druk bezig met het maken van foto’s. Ik duik daarom een stukje verder en besluit aan de slag te gaan met een glitter achtergrond. Een techniek die je regelmatig voorbij ziet komen bij andere onderwaterfotografen en mij ook leuk leek om te proberen. Ik heb een leitje voorzien van glitterfoam en ga op zoek naar onderwerpen. Maar ja….die zijn hier niet of nauwelijks. Het Veerse Meer staat niet echt bekend om het uitbundige leven en ik weet na het eerste kwartier ook wel weer waarom ik niet veel kom. Toch valt mijn oog op iets eenvoudigs, maar wel met veel contrast. Het is een kleine oranje kolonie van zakpijpjes op een afstervend stuk viltwier. Hier ga ik mee aan de slag en daar ben ik dan ook minutenlang mee bezig. Uiteindelijk komt er ook wel een aardig plaatje uit.

RENE_WETERINGS_20231015_1258_Geersdijk_063_oester_creatief-124537

Raymond seint dat hij mij de kans wil geven bij de wasroosjes, deze exemplaren staan namelijk een stuk losser en dat biedt meer mogelijkheden. Ook hier besteed ik weer wat minuten en vertrek later weer om weer plaats te maken. Ik ben eigenlijk heel nieuwsgierig hoe het er uit ziet als ik dieper zou gaan, dus ik laat me zelf eens even afzakken naar zo’n elf meter diepte. Het zicht wordt snel minder goed en meer dan een beschimmelde bodem, vergelijkbaar met die van de Bergse Diepsluis, zie ik niet. Snel weer terug naar slechts zes meter diepte, want hier word ik niet blij van.

RENE_WETERINGS_20231015_1258_Geersdijk_111_Wasroos_creatief-124537

Hier ga ik nog even verder met de glitterachtergrond, dit keer een rode. Maar dit wil niet echt lukken, ik kan ook gewoonweg geen leuk onderwerp vinden. Na een dik uur geef ik het op, Frank en Raymond zijn inmiddels ook niet meer te zien. Maar als ik bij de instap weer boven water kom, zie ik dat zij ook pas net hun duik hebben afgerond. Bij de auto praten we gezellig bij en genieten we van koffie, want die komt nu wel van pas. De herfst is nu echt definitief begonnen…!

Max. diepte 11,1 m, temp. 16 gr. C., zicht ca. 2-5 m, duiktijd 65 min.
Duik 1258 (Geersdijk, zondag 15-10-2023, 10.00u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief