Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Het kan altijd kleiner

Voor Duikreporter Ad Aleman is het een sport om het allerkleinste leven onder water te ontdekken. Des te knapper als je weet dat hij het ook nog eens snorkelend doet.

Soms zie ik op het beeldscherm ineens iets wat ik onder water niet heb waargenomen. Tijdens 1 van mijn snorkeltochtjes in de Grevelingen zie ik een driekantkokerworm waarvan de kokervorm me aanspreekt. Thuis zie ik dat er een kalkkokertje op het afsluitplaatje van deze driekantworm zit en na goed zoeken in de gemaakte foto’s blijkt er een Braziliaanse kalkkokerworm op te wonen.

Ad Aleman 25.08.2022 Braziliaanse kalkkokerworm 1-116737

Ad Aleman 25.08.2022 Braziliaanse kalkkokerworm 2-116737

Nadat ik vorige jaar een kroontjesworm gezien heb in de Grevelingen blijven ze mijn aandacht houden. Ondertussen heb ik er al veel gevonden, zo ook deze waarvan de koker overgroeid is met het pallasmosdiertje.

Ad Aleman 25.08.2022 Kroontjesworm-116737

Na een paar kleine wijzigingen in de instellingen van mij Olympus TG-5 en een zelfbouw hulpstukje om het licht van mijn duiklamp te reflexteren ben ik bewust opzoek gegaan naar mosdiertjes. Het is het Pacifisch mosdiertje Pacificincola perforata geworden. Een erg klein mosdiertje dat slechts 0.4 mm hoog wordt. Op onderstaande foto zijn de tentakels goed te zien.

Ad Aleman 25.08.2022 Pacifisch mosdiertje (Pacificincola perforata) 1-116737

Op wat onscherpe foto’s lijkt het als of er iets bovenop de het kalkskelet zit. Na onderzoek op internet blijkt dat de nazomer de tijd is voor het broed van deze mosdiertjes. Dus op naar nog een poging en inderdaad in een andere kolonie is het broed te zien.

Ad Aleman 25.08.2022 Pacifisch mosdiertje (Pacificincola perforata) 2-116737

Het is een echte uitdaging om dit kleine spul in de vrije natuur te vinden en in beeld te krijgen, maar leuk en leerzaam.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief