Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

William Reijnders – Wrakduiken in Kroatië

Duikreporter William gaat met een groep duikers wrakduiken én herinneringen maken  in Kroatië.

Meer dan een jaar geleden werden wij van Technical Diving Holland uitgenodigd door een bevriende duikvereniging Discovery Dive om mee te gaan duiken op de mooie wrakken voor de kust van Istrië (Kroatië). Deze keer geen diepe wrakken maar wrakken met een maximale diepte van 42 meter. Inmiddels waren de maatregelen omtrent covid19 versoepeld waardoor wij met een groep van 14 duikers richting de wrakken konden vertrekken.

Vrijdag 15 oktober 2021 was het zo ver. Twee bussen ingeladen met duikspullen voor vijf duikers en gas op die lolly…. op naar Kroatië. We hadden er voor gekozen om door de nacht heen te rijden om de vele files bij de wegwerkzaamheden in Duitsland te voorkomen. Dit bleek een goede keuze te zijn geweest want we hebben bijna geen oponthoud gehad. We zouden verblijven in de villa’s gelegen aan Stranici 12 te Kod Lovrec. Twee nette en goed onderhouden villa’s voorzien van zwembad. We konden pas om 16:00 uur inchecken waardoor we om 10:00 uur maar eerst langs de duikbasis Starvish in Vrsar reden om al onze duikspullen uit te laden. Al snel bleek dat ze gericht waren op Padi Advanced openwater duikers met trimvest voorzien van enkele 15 liter fles en niet op duikers met rebreathers, bail-out flessen, D12 litersets en scooters. Maar het ging toch wel passen aan boord van het duikschip. Na de administratieve zaken te hebben geregeld en aan het water geluncht te hebben kwam het tweede pakket van duikers aan op de duikbasis. Nadat de duikers van Discovery Dive hun spullen hadden uitgeladen was het tijd geworden om naar de villa’s te rijden. Het was 20 minuten rijden vanaf de duikbasis en we werden daar vriendelijk onthaald door Wouter en Theo.

Na een heerlijke maaltijd die bereid was door meester chef Theo hebben we de duikplanning van de aankomende week besproken. Het weer zou uitzonderlijk goed worden waardoor we zelfs op de meest zuidelijk gelegen wrakken zouden kunnen gaan duiken.

20211018_162727-111384

Dag 1: Omdat niet alle deelnemers bekend waren met het wrakduiken op open zee werden de eerste twee duiken gemaakt op het relatief ondiepe wrak van de HMS Corionalus. Het wrak begint op 17 meter diepte en loopt door tot bijna 30 meter. Het was een Britse mijnenveger die ironisch genoeg in 1945 op een Duitse mijn is gelopen en is gezonken. Het luchtafweer geschut en twee MG mitrailleurs staan nog op het dek alsof ze direct weer ingezet kunnen worden.

Dag 2: De zee lag zo strak als een biljartlaken dus perfecte omstandigheden om een tweetal duiken op de SS Baron Gautsch te gaan maken. Omdat dit een redelijk groot wrak betreft gingen de onderwaterscooters mee. Na het gehele wrak van binnen en van buiten gezien te hebben was het tijd om weer op te stijgen. Het wrak ligt tussen de 28 en 40 meter op de bodem van de Adriatische zee waardoor we aardig wat decompressie tijd aan de broek hadden gekregen. Bij de shotline bleek er een stevige stroming te staan. Nu waren we blij dat we de scooters hadden meegenomen. We waren anders niet terug bij het duikschip geraakt. Duikers die de verkeerde lijn hadden gekozen werden met een reddingslijn naar binnen gehaald. De Baron was een Oostenrijks passagiersschip dat op 13 augustus 1914 op een zeemijn liep en binnen enkele minuten zonk. 240 mensen hebben het leven gelaten bij deze ramp.

20211019_151955-111384

Dag 3: De weergoden bleven ons zeer goed gestemd waardoor we naar de zuidelijke wrakken konden varen. Voor de duikschool was dit inmiddels alweer bijna twee jaar geleden. De John Gilmore en de SS Varese zijn twee mooie wrakken die op een diepte van 40 a 42 meter liggen. Op de Gilmore hadden we goed zicht en konden we het wrak goed binnengaan. Er zat veel leven, grote kongeralen, flinke schorpioenvissen en grote scholen met vis. Op de SS Varese was het helaas wat minder zicht en hebben wij het luchtafweergeschut en andere bewapeningen goed kunnen bekijken.

Dag 4: Wederom een vlakke zee waarbij de wrakken SS Baron Gautsch en de Maona zijn bezocht. De Maona is een sleepboot die in de tweede wereldoorlog is gezonken. Na twee mooie duiken zijn de duikers weer richting wal gevaren. Het bleken de laatste duiken vanaf het duikschip te zijn geweest. De wind zou aan gaan trekken waardoor hij niet veilig meer kon uitvaren.

03. John Gilmore-111384

12. SS Varese Martijn-111384

Dag 5: Deze dag stond in het kader van twee kantduiken. De eerste duik was bij een steile wand en de tweede duik zou gaan plaatsvinden in de avond in de baai bij de duikschool. Helaas stond de wind precies in de baai waardoor de nachtduik niet kon doorgaan.

Dag 6: Enkele duikers waren al aangevangen met de verplaatsing richting de lage landen. De groep die gebleven was heeft die dag de mooie stad van Rovinj bezocht om de opvolgende dag naar huis te vertrekken.

Wat hebben we een super gave duikweek met mooie wrakken gehad. Zowel het verblijf als de duiken waren zeer goed geregeld. Dank aan Wouter en Theo van www.wrakduikeninkroatie.nl.

Wist u trouwens dat een door de Engelse gefokte kreeft in een onderzeeër door de Duitsers met dieptebommen is bevrijd 😉

We hebben weer nieuwe herinneringen gemaakt. Nog vier weken en dan gaan we ze in Duitsland maken. Tot dan.

“Semper paratus pro dive”

IMG-20211017-WA0000-111384

3 reacties

  1. Bedankt voor de het leuke verslag. Jullie waren een fantastische groep. Jullie zijn zeker nog een keer welkom. 😀 http://www.wrakduikeninkroaitie.nl

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief