Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Martin de Weger – Een bijzondere 900ste duik

Zijn 900ste duik, of eigenlijk de Junior Rangers van Stinapa, maakte diepe indruk. Martin doet dan ook een beroep op je.

Datum 19-10-2013
Locatie Bonaire

In de afgelopen 15 jaar ben ik regelmatig op Bonaire geweest. Iedere keer kom je oude bekenden en nieuwe vrienden tegen en maak je bijzondere zaken mee. Dit keer had ik de kans om met de Junior Rangers mee te duiken. Een goede vriendin van me is een van de dive pro’s die de Junior Rangers begeleidt en traint.Wat zijn de Junior Rangers?
Op Bonaire is er al geruime tijd het besef dat men het rif rondom het eilandgoed moet beschermen, dit zowel uit ecologisch als economisch oogpunt. Het rif is een belangrijk ecosysteem voor het eiland en is ook de reden dat er jaarlijks vele duikers uit de hele wereld naar Bonaire afreizen om te genieten van alles dat het eiland te bieden heeft.
De organisatie die verantwoordelijk is voor het onderhoud van het rif en die toeziet op het gedrag van duikers, snorkelaars en andere watersporters is StiNaPa (Stichting Nationale Parken). De medewerkers die het toezicht houden, zijn de Rangers. Zij zorgen voor het onderhoud aan de boeien op de duikstekken, verzorgen de entree van het Slagbaai park en, niet onbelangrijk, controleren de watersporters op het dragen van de tag (een soort van duik / watersport vergunning). Ook houden ze in de gaten of iedereen zich aan de regels houdt.
Sinds 2009 heeft StiNaPa een Junior Ranger programma. Dit programma richt zich erop om tieners zich bewust te maken van het eco systeem en om ambassadeurs te worden voor het eiland op het gebied van natuurbehoud. Ze krijgen les is zowel het eco systeem op het land als onderwater. De kinderen (tussen 12 en 21 jaar oud) worden door vrijwilligers begeleid en door instructeurs van Dive Friends Bonaire (www.dive-friends-bonaire.com) getraind. de groep bestaat nu uit ruim 40 kinderen, waarvan er ongeveer 10 inmiddels opgeleid zijn tot Advanced Open Water diver. Meer informatie over het Junior Ranger programma is te vinden op http://www.stinapa.org/nee/juniorrangers.html.
Terug naar de 900-e duik… Een goede vriendin van me is een van de vrijwilligers die de Junior Rangers iedere zaterdag meeneemt op een snorkel / duik trip. tijdens deze trips worden er REEF surveys ingevuld, op deze manier kunnen de kinderen leren welke vissen ze tegenkomen en daarnaast kan er in kaart gebracht worden welke vissen er rond het eiland te vinden zijn. Als het kan, wordt de kinderen ook iets geleerd over bijvoorbeeld materialen die ze niet kennen of over duiken op andere locaties. Ik mocht vandaag aansluiten bij de groep als instructeur om ze onderwater te begeleiden en om ze iets te vertellen over duiken in Nederland. Ook heb ik ze iets verteld over het duiken met een volgelaatsmasker. De groep duikers bestond uit 8 kinderen en 2 begeleiders. Het is een understatement om te zeggen dat de kinderen aan mijn lippen hingen. Duiken in Nederland was iets bijzonders waar ze nooit echt over nagedacht hadden, maar mijn masker was helemaal een succes. Ze hebben vol enthousiasme zitten luisteren en kijken naar het masker en wilden het allemaal wel een keer proberen. Dat is vandaag helaas niet gelukt, maar misschien dat ik een volgende keer iets kan regelen om de kids ook daadwerkelijk met een volgelaatsmasker te laten duiken.
Na de uitleg zijn we sets op gaan bouwen en hebben we een leuke duik gemaakt, naast het “normale spul” (wat raakt een mens snel verwend in de tropen) hebben we 3 langsnuit zeepaardjes gevonden, waaronder een zwanger mannetje) en 2 spotfin butterflyfish. Beide soorten zijn behoorlijk zeldzaam in de wateren rond Bonaire.
Al met al was het een geweldige duik. Ik ben enorm onder de indruk van de skills van de kinderen, menige “ervaren” duiker in Nederland kan nog wat van deze kinderen leren. Wat ook erg bijzonder is, is dat alle begeleiding uit vrijwilligers bestaat en dat men afhankelijk is van giften en donaties om materiaal aan te kunnen schaffen. Ik zou graag namens de Junior Rangers aan mensen die binnenkort naar Bonaire gaan willen vragen of ze of tweedehands uitrustingen willen doneren of als ze dat niet hebben, een donatie willen doen aan de Junior Rangers. Als je wilt weten wat men nodig heeft of als je meer informatie wilt hebben over dit geweldige programma, kan je mij een mail sturen. Ik zal er dan voor zorgen dat je met de juiste mensen in contact gebracht wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief