Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ramon Stijnen – Tussen de continenten

In februari kan Ramon Stijnen weer iets van zijn bucketlist afstrepen. Hij duikt tussen de Noord- Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen in IJsland – de Silfra-kloof in Thingvallir National Park om precies te zijn.


Datum:  15 februari 2016
Duiklocatie: Silfra Canyon, IJsland

duikreport-call-to-action-350x85

Het begon een beetje moeizaam aangezien Arctic Adventures een tweetal uurtjes op zich liet wachten i.p.v. de afgesproken tijd en plaats aan te houden zonder ons in te lichten. Beetje jammer. Ze doen het duikgedeelte nog niet zo lang erbij dus hebben denk ik nog wat opstartprobleempjes. Zo rond de middag konden we dan eindelijk starten met het aantrekken van alle gear. Deze heb ik volledig bij hun gehuurd i.p.v alles zelf mee te slepen voor 1 dag. Goed materiaal. Nieuwe droogpakken van O’Three, dus niks mis mee.


Via een trap loop je het water in en zodra je je hoofd onderwater steekt heb je het idee dat je op een andere planeet bent. Kraak helder water. Minimaal 100 meter zicht. Watertemperatuur was 2 graden Celsius. Aan de oppervlakte raasde een harde wind. Kracht 5 tot 6. Wat ervoor zorgde dat je een ander structuurtje aan de oppervlakte had dan de normale zachte rimpels. Leven is er niet te bekennen. Buiten een beetje algengroei op sommige plaatsen is het er vrij “dood”. Dit geeft soms wel een aparte duistere sfeer. Erg apart en mooi.

Onze maximale diepte was 13,2 meter. Ik zag iets dieper nog allerlei mooie tunneltjes en gaten om onderdoor te zwemmen en mooie shots te maken, maar helaas mocht dit niet van de gidsen. Aangezien er een week geleden een ongeluk plaats vond met een dodelijke afloop bleven we in de bovenste veilige laag. Desalniettemin toch nog mooie plaatjes kunnen schieten. Halverwege de duik voelde ik koud water in mijn pak lopen bij de inflator. Lekkage aan de klep? Zou niet mogen bij een gloednieuw pak. Ze zouden het nakijken.

Ramonstijnen Silfra 4-2023-32798-686x1030

Na 35 minuten zat de duik er alweer op (maar goed ook met een lek pak). Hier hangt wel een vrij duur prijskaartje aan vast. Het kost namelijk € 282,50 voor 2 keer een duikje van 25 minuten OF 1 duik van ongeveer 35 tot 40 minuten. Aangezien ik bijna 1 kilometer terug mocht lopen naar de parkeerplaats met mijn onderwaterbehuizing in de hand over een met ijs bedekt wandelpad, heb ik gekozen voor het laatste. Ach ja, once in a lifetime experience moet je maar denken. Ik vond het ondanks de lekkage in mijn pak zeker de moeite waard. Een aparte beleving ergens te duiken waar duizenden jaren geleden zich krachten hebben gemeten die die zo sterk waren dat ze de aardkorst aan flarden trokken.

Ramon Stijnen_IJSland3

8 reacties

 1. Leuk Ramon! Mooi verhaal en foto’s! Leuk je hier op DuikeninBeeld te zien als Duikreporter!

  REAGEREN
 2. Wat is dat mooi zeg.

  REAGEREN
 3. Schitterend, Ramon!

  REAGEREN
 4. Kix sfeertje en mooie foto’s Ramon , moments of true life!!!!!!

  REAGEREN
 5. Mooi verhaal. Gave foto zo hangend tussen de plateaus. Inderdaad een kostbare duik.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief