Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

‘Plastic’ potvis

Heb je deze week de foto van de maaginhoud van een potvis gezien? Dat het plasticprobleem groot is, weten we en toch schrikken we elke keer weer. 

Foto: WWF Indonesië

We werken aan oplossingen en maken stappen zoals het verbod op plastic tassen . Toch, als er dan zo’n tragische foto verschijnt, worden we weer keihard met de neus op de feiten gedrukt. Dit is wat er nu in onze oceanen gebeurt en deze ongelukkige potvis is zeker geen uitzondering.

De 9,5 meter lange potvis spoelde aan op het Indonesische eiland Sulawesi. De inhoud van zijn maag? Onder andere plastic flessen, plastic zakjes, teenslippers, een kapot dienblad en wel 115 bekertjes. Toen het dier gevonden werd, was hij al deels ontbonden. Er kan dus niet met zekerheid gezegd worden of de potvis door het plastic overleden is. Dat de zware bal van plastic (zes kilogram!) in zijn maag geen positieve bijdrage heeft geleverd aan de gezondheid van het dier, dat is natuurlijk meer dan duidelijk.

Wake-up call

Dwi Suprapti, zeedieren-expert bij WWF-Indonesië: ‘’Deze ontdekking is diep bedroevend. Het is een wake-up call voor alle Indonesiërs over hoe plasticvervuiling onherstelbare schade aan onze oceanen en aan het leven in zee aanricht. Wij dringen er bij bedrijven en overheden op aan om samen te werken en deze kwestie met spoed aan te pakken om verdere lekkage van plastic naar onze oceanen te voorkomen’’.

Bron: WNF

2 reacties

  1. Een bal van 6kg plastic in een vis van misschien wel 40000kg. Dat is net alsof een mens een kauwgompje doorslikt. Vervuiling is een ernstig probleem waar echt iets aan gedaan moet worden, volkomen mee eens, maar op deze manier komt het niet echt overtuigend over naar mijn idee.

    REAGEREN
  2. Eens dat het ten opzichte van het gewicht ‘niet veel’ is, maar als je bekijkt wat er werd aangetroffen, dan heeft de mens onnodig opnieuw veel afval achtergelaten.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief