Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Nederland

Plan je duik, duik je plan

Aanstaande zaterdag worden de winnaars van het Open Belgisch Kampioenschap Onderwaterfotografie bekendgemaakt. Marloes deed mee. Hoe was het ook alweer? Plan je duik, duik je plan?

Tijdens de bijeenkomsten van Aquashot Zeeland komt iedere keer naar voren hoe belangrijk het is om een plan te hebben, om effectief goede foto’s te kunnen maken. Nou blijkt dat niet mijn sterkste kant…. Een tijdje geleden was hier op DiB al te lezen over mijn deelname aan het Zeeuws Kampioenschap onderwaterfotografie, dat ik tot mijn grote verbazing won. Ondanks het grote ontbreken van enig plan.

groothoek_lrDit jaar deed ik mee aan het Open Belgisch Kampioenschap. Uiteraard weer op geheel eigen wijze (lees: duiken om 6.30 uur ’s morgens, zodat ik om 9 uur het duikcentrum kan openen) terwijl andere fotografen op wedstrijddagen zoveel mogelijk tijd onder water doorbrengen.

Voor de laatste wedstrijddag besluit ik het ook eens goed te doen en een plan te maken. Dagen ben ik aan het nadenken en foto’s aan het kijken. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen, dat ik onmogelijk een plan kan maken. Ik heb geen idee hoe het er uit ziet daar in dat stuwmeer tegen de Franse grens. En het is nog zoet water ook, daar heb ik helemaal geen ervaring mee.
En dus bestaat mijn plan uit: laat ik de dag voor de wedstrijd een plan maken tijdens een testduik.

Er wacht me een grote verrassing…
Ik vind het er leuk!!!! En het is ZOET water!!! Maar er is zoveel te zien: snoek, snoekbaars, rivierkreeftjes, ontzettend veel andere (mij onbekende, want zoetwater-)visjes. En het is ontzettend helder water, wat voor groothoekfotografie geweldige mogelijkheden geeft. Na twee testduiken waarin ik het helemaal naar mijn zin heb gehad, heb ik zowaar ook een plan! Ik heb een paar leuke opnames gemaakt, die ik graag op de wedstrijddag nog zou verbeteren. Ik ben er helemaal klaar voor: mijn eerste wedstrijd met een PLAN!

roodVol enthousiasme staan we de volgende ochtend klaar. Deze keer kunnen we pas om 10 uur te water, dus in vergelijking met de andere wedstrijddagen, konden we enorm uitslapen. De opdracht voor de eerste foto van de dag (om te bewijzen dat alle foto’s op die dag gemaakt zijn, krijg je ’s morgens een geheime opdracht, waardoor je die eerste foto pas dan kunt maken) is het fotograferen van iets roods. Dat lukt, dat heb ik in de buurt!

Er zijn niet veel fotografen afgereisd naar dit zuidelijke stukje België.  Maar we zijn zeker niet de enige. Belgische, Franse en Luxemburgse duikclubs zijn afgereisd om deze zondag hun cursisten te water te laten. Het lijkt wel een kermis. Enorme hoeveelheden duikers staan klaar om te water te gaan. Als we niet graag goed zicht hadden gehad om te fotograferen, zou het lachwekkend geweest zijn.
Helaas is mijn PLAN gebaseerd op het heldere water en goede zicht van de dag ervoor. Dat plan zie ik letterlijk en figuurlijk in het water vallen. De beginnende duikers doen goede imitaties van lopen, fietsen, borstcrawl en aerobics en genieten volop van het duiken. Geweldig om te zien. Wat lastiger om dan nog goede foto’s te maken.

Maar ik voel me weer helemaal op mijn gemak. Het PLAN is de deur uit en ik kan gewoon weer doen wat ik altijd doe: lekker rondzwemmen en plaatjes schieten!

Wat de resultaten zijn, blijft nog even geheim, de uitslag is pas op 29 november. De foto’s van de wedstrijd mogen voor die tijd niet gepubliceerd worden, dus de bijgevoegde foto’s zijn van de testduiken en behoorden tot het grote PLAN….

Benieuwd hoe Marloes het heeft gedaan? En misschien nog nieuwsgieriger wie de nieuwe Belgisch Kampioen wordt en mee gaat doen met het WK 2015? Je kunt er bij zijn. In Gent kun je genieten van de ingezonden foto’s en video’s en bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. Klik hier voor meer informatie.

Dit bericht delen

Marloes Otten

Marloes is de schrijfster van duikgidsen over Zeeland, Bonaire, Curaçao. Ook schrijft ze regelmatig artikelen voor duikeninbeeld. Ze is mede-eigenaar van duikcentrum Dolphins in Brouwershaven, Zeeland en duikt graag en zo veel mogelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten