Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Paradijselijk duiken | Balinese indrukken

Bali heeft vele kanten –  er is enorm veel te ontdekken voor duikers en niet-duikers. Vanuit Pemuteran verkent onderwaterfotograaf René Weterings nog meer schitterende plekken. In het laatste deel van zijn vierluik neemt hij opnieuw een duik – onder water en boven water.

De vakantie op Bali is heerlijk, we hebben inmiddels veel mooie plekken gezien en mooie duiken gemaakt. Het is genieten bij Amertha Bali Villas, een waar paradijsje. Maar er zijn nog meer plekken die we deze vakantie willen bezoeken. We plannen onze tripjes goed, want wie weet hoe lang het duurt voor we ooit eens terug zijn?

Menjangan Island

Een van de bekendere plaatsen om te duiken is Menjangan Island. Het is een klein eilandje aan de noordwestkant van Bali, grenzend aan Nationaal Park West-Bali. Boven water leven er een paar soorten herten en onder water schijnt het een oase van koralen te zijn. Natuurlijk willen we dat niet missen en plannen we met het hele gezin een dagtrip. Met een relatief kleine boot, maar groot genoeg voor 20 personen, gaan we op pad. Onze duikspullen worden netjes door de crew van het duikcentrum aan boord gesjouwd, wij hoeven alleen maar met onze blote voetjes en wat andere spulletjes over strand naar de boot te wandelen. Menjangan Island ligt op ongeveer een half uur varen van Pemuteran, genoeg tijd om op de boot alles gereed te maken voor de duiken én te genieten van de kustlijn van Bali. Op de eerste duikstek, Anchor Wreck, gaan Isis en Rowan snorkelen met een gids en laten Cindy en ik ons zakken in het zeer heldere blauwe water.

Waaierkoralen

Meteen vallen de steile wand en de grote hoeveelheid aan koraal op. Vooral de grote waaierkoralen staan er prachtig bij. Scholen met kleine vissen dansen om het koraal en af en toe spotten we een zeenaaktslak, langoest of iets anders leuks. Ik heb vooral oog voor het grotere geheel met de fisheyelens op mijn camera, er is meer dan genoeg te fotograferen hier. Stroming staat er niet en ik laat me tot maximaal 18 meter diepte afzakken, dat is voor mij weer diep genoeg. De gids zwemt heel ontspannen voor ons uit, we zijn immers maar met zijn drieën, dus we hebben alle tijd. Dat is nog eens fijn duiken!

— Vooral de grote waaierkoralen staan er prachtig bij. Scholen met kleine vissen dansen eromheen. —

Koraaltuin

Tussen duik 1 en 2 lunchen we aan boord en zwemmen en snorkelen we nog even. We varen een klein stukje om het eilandje heen en leggen dan aan op de tweede plek met de naam Coral Garden. Koraal is inderdaad ook hier in overvloed aanwezig, dat zien we meteen als we rustig aan afdalen. Op een afstandje zien we een Hawksbill schildpad voorbij glijden, de duik begint meteen al goed! Hier staan ogenschijnlijk nóg meer waaierkoralen, wat zijn ze prachtig. Aan het einde van de duik bereiken we een relatief ondiepe vlakte waar de koralen inderdaad als een echte tuin het landschap sieren. Ongelooflijk wat mooi hier!

Eenmaal terug bij het resort is er nog tijd over om heerlijk op het huisrif te snorkelen, ook nu weer zien we meerdere schildpadden en diverse prachtige vissen net onder het wateroppervlak. ’s Avonds dineren we bij een kleine lokale warung, die gerund wordt door een kleine familie. We genieten van de eenvoudige, maar zeer smaakvolle gerechten. Een nasi goreng van net iets meer dan 2 euro wordt voor mij op tafel gezet. Ongelooflijk dat ze het er voor kunnen maken, en wat smaakt dat toch heerlijk hier!

— De natuur is werkelijk fantastisch, zo indrukwekkend —

Nationaal Park West-Bali

We wisselen de duikdagen af met tripjes boven water. Met de duiken rond Menjangan Island werd de wens om Nationaal Park West-Bali alleen maar groter. Ook nu weer boeken we een privégids die alles weet van de flora en fauna in het park. Op de zeer hobbelige wegen stopt hij regelmatig, probeert hij ons van alles te laten zien en vertelt er dan enthousiast over. Prachtige zangvogels, diverse roofvogels en ijsvogels, alles komt voorbij. We komen ook oog in oog te staan met de tweede soort apen, de enige twee soorten herten en verschillende vogels. Rowan spot in het begin zelfs een Indiase reuzeneekhoorn, we kunnen het haast niet geloven. Hoe ziet hij dat toch?

De paar uur durende hobbelige rit, met in de verte Java zichtbaar, is echt fantastisch en indrukwekkend. De natuur op Bali is schitterend, ook in het droge seizoen. Elke keer zijn we verrast dat deze natuur zich ook bij het huisje op het resort laat zien. Al vanaf dag 1 zagen we ’s morgens op ons terras allerlei rommel van noten en zaden liggen, maar de dader zagen we nooit. Totdat we op een avond wat later thuiskwamen en in de nok van de overkapping van het huisje een prachtig klein vleermuisje zagen hangen. Deze kleine rakker liet zich ook totaal niet storen door ons. Op de achtergrond liet ook de tokeh weer luid van zich horen.

Napoleon Reef

Het huisrif van Amertha Bali Villas is leuk, maar we hebben de buitenriffen nog niet bezocht en die moeten nog mooier zijn. Duikplaatsen als Napoleon Reef, Deep Middle Reef, Bio Wreck en Close Encounters staan absoluut nog op het verlanglijstje. Ik plan daarom een vroege duik met een privégids naar Napoleon Reef.

— Jawel hoor, als ik mijn hoofd onder het tafelkoraal steek zie ik daar twee witpuntrifhaaitjes liggen. Woehoe, wat gaaf!  —

Met een klein visserbootje dat voor dit soort vaarten van nog geen 5 minuten gebruikt wordt, word ik samen met mijn gids naar Napoleon Reef gebracht. Alle riffen hier liggen op ongeveer 5 meter diepte onder het wateroppervlak, het zijn eigenlijk onderwatereilandjes. Ik daal af en zie het rif meteen voor me verschijnen. We starten op het rifdak en maken dan een rondje om het rif. Onder een van de tafelkoralen is de gids druk bezig. Hij seint me ineens wild gebarend om te komen. Als ik nog eens goed kijk, zie ik dat hij zijn hand voor zijn voorhoofd houdt. Huh, bedoelt hij nu echt dat hij een haai heeft gespot? Jawel hoor, als ik zelf mijn hoofd onder het tafelkoraal steek zie ik daar twee witpuntrifhaaitjes liggen. Woehoe, wat gaaf! De laatste keer dat ik een haai gezien heb, was in 2007, dus ik ben door het dolle heen. Fantastisch gewoon!

We laten de haaitjes weer met rust en een dik uur duiken we op dit rif. Het ene na het andere slakje wijst de gids mij aan. Zelf vind ik nog een murene, er zwemt weer een Hawksbill schildpad voorbij en een schitterende school met koraalvlinders passeert. Wat een heerlijke duik was dit en met een hele grote glimlach zeg ik bij ons huisje de rest van het gezin goedemorgen. Ze kunnen mij eigenlijk niet geloven, tot ik de foto’s laat zien. Cindy is meteen vastberaden, we gaan nog een keer terug! Goed plan en met Cindy maak ik deze duik de volgende ochtend opnieuw. Gelukkig stelt de natuur ons ook dan niet teleur en kan ook Cindy genieten van de witpuntrifhaaitjes. Tijdens de duik zien we er zelfs meerdere, ook op andere plekken op het rif. Echt supergaaf!

Deep Middle Reef

Een van de laatste duiken die we maken op Bali, is bij Deep Middle Reef. De wind is sinds een paar dagen flink aangewakkerd en de golven slaan hard op het strand. Maar ons wordt verzekerd dat duiken op de buitenriffen gewoon kan. Gelukkig is het maar kort varen en zijn de golven vooral heel lang in plaats van hoog. Cindy en ik gaan met onze privégids het water in, wat best nog even lastig is met deze serieuze zeedeining. Maar al snel dalen we af met zicht op het rifdak. Hier scharrelen we kort rond in de hoop weer haaitjes te zien, maar vandaag hebben we geen geluk. Althans, niet wat betreft de haaitjes, want de duik wordt al snel erg leuk. Op deze duikstek zijn opvallend veel mooie zeenaaktslakken te vinden in allerlei soorten en maten. Ik vind een prachtexemplaar dat net eitjes gelegd heeft, en in een klein holletje schuilt een jonge langoest.

RENE_WETERINGS_BALI_Deep_Middle_Reef_Zakpijpjes

Plukken zacht koraal sieren de wand en in de anemonen wonen de knaloranje clownvissen. De gids toont ons nog een schitterende harlekijn-spookfluitvis en in de verte zien we nog een schildpad over het rif cruisen. Samen met Napoleon Reef is dit toch wel mijn favoriet tot nu toe. Cindy maakte hier haar laatste duik, ik ga in de middag nog met Isis op pad voor een allerlaatste duik op Bali. Maar door de zeedeining is het zicht op duikstek Bio Wreck ronduit beroerd, ik vind er echt niks aan. Gelukkig heeft Isis er blijkbaar minder last van.

In de middag komt het besef…we gaan weer naar huis, de koffers moeten weer worden gevuld.

RENE_WETERINGS_BALI_Deep_Middle_Reef_Clownvis

Droomreis

De terugreis is nu toch echt zover, we zeggen vaarwel tegen Pemuteran en worden in 4 uur tijd via een prachtige route over het eiland naar Denpasar gebracht. Onderweg stoppen we bij de Twin Lakes en zet onze chauffeur ons als gezin nog even leuk op de foto. De vlucht verloopt voorspoedig en voor we het weten zijn we na zo’n 27 uur reizen weer thuis…was deze reis echt of toch een droom?

Een ding is zeker, als het aan ons ligt was dit niet de laatste keer dat we Bali bezoeken. We zijn best een beetje verliefd geworden op Bali!

Meer Balinese indrukken…

René schreef een vierluik over zijn reis naar Bali. Ben je benieuwd naar zijn andere Balinese indrukken?

Deze trip werd verzorgd door:

Meer Balinese indrukken…

René schreef een vierluik over zijn reis naar Bali. Ben je benieuwd naar zijn andere Balinese indrukken?

Deze trip werd verzorgd door:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief