Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Opzienbarend gedrag van jonge grijze zeehond in Oosterschelde

Sinds enkele weken verblijft er een jonge grijze zeehond in de oostelijke Oosterschelde. Het dier is in het geheel niet schuw en zoekt zelfs actief het gezelschap van sportduikers onder water op.

Ook bij eb aan de laagwaterlijn is het dier niet schuw en laat hij zich makkelijk benaderen door mensen. Dit jonge dier vertoont hiermee uitzonderlijk onnatuurlijk gedrag. Wat hiervan de reden of oorzaak is blijft voorlopig nog een mysterie.

Sportduikers hebben ongeveer drie weken geleden voor het eerst kennisgemaakt met een jonge grijze zeehond die solitair in de oostelijke Oosterschelde verblijft. Hoewel hij er rond zwemt en zich zeker niet de gehele dag laat zien zoekt hij hier meerdere keren per dag het gezelschap van sportduikers op. Zelfs bij groepen van vijf of meer sportduikers komt hij zeer dichtbij en schijnt het dier volledig op zijn gemak te zijn. Het jonge dier zoekt vaak zelfs op een speelse manier direct contact met sportduikers. Maar in een aantal gevallen is dit speelse gedrag ontaard in bijna gevaarlijke situaties voor de sportduikers. Hij bijt vaak in vinnen maar ook op hoofden, handen en in duikpakken van sportduikers. Daarbij hebben sommige sportduikers flinke schade aan hun uitrusting, blauwe plekken en zelfs kleine hoofdwonden opgelopen. Uit het gedrag van het dier kon niet worden afgeleid dat het agressie naar de sportduikers betrof. In een aantal gevallen heeft hij sportduikers zelfs met zijn vinnen vast gehouden en naar beneden getrokken.

 grijzezeehondoliviersimons-1

 

Nieuwsgierig

Dit speelse gedrag is bijna niet te verklaren. Zeehonden zijn meestal schuwe dieren maar kunnen ook nieuwsgierig zijn. In hun nieuwsgierigheid zullen ze direct contact met mensen echter bijna altijd vermijden. Dit dier is waarschijnlijk tussen de twee en drie jaar oud en daarmee dus nog een jong exemplaar dat nog niet geslachtsrijp is. Mogelijk ligt hierin de verklaring voor zijn gedrag. Als het dier alleen opgegroeid is in de Oosterschelde heeft het wellicht nog geen natuurlijke angst voor mensen gekregen of is dat door soortgenoten nog niet aangeleerd. Een andere reden is dat het dier in direct contact met mensen is opgegroeid en uit gevangenschap is ontsnapt of vrijgelaten. De dieren die in zeehondencrèches verzorgd zijn en vrijgelaten worden, zijn meestal getagd. Dat is bij dit dier niet het geval. Het dier verblijft in de omgeving van een populaire duikstek. Hij wordt niet gelokt of gevoerd door de duikers maar komt geheel uit eigen wil steeds weer het gezelschap van sportduikers opzoeken. De duikers hebben hem om zijn speelse gedrag, maar ook omdat hij regelmatig speels bijt, “Happie” genoemd.

grijzezeehondoliviersimons-2

Vaste bewoner

Zeehonden verblijven al lang in de Zeeuwse Delta. Gemiddeld vertoeven er ruim 60 zeehonden in de Oosterschelde. In met name de monding van de Westerschelde zitten er veel meer en in het Grevelingenmeer komt slechts een handje vol zeehonden voor. In de Oosterschelde zijn het bijna allemaal gewone zeehonden. Het aantal grijze zeehonden is hier op de vingers van een of twee handen te tellen. Beide soorten verblijven in veel grotere aantallen, duizenden, in de Noordzee en Waddenzee. Door zijn speelse en nieuwsgierige gedrag kunnen sommige sportduikers het niet nalaten om hem aan te raken, te aaien of zelfs te omarmen. Hoewel hij dit steeds zonder enige tegenstribbeling toe staat willen wij alle sportduikers dringend verzoeken om dit niet te doen.

grijzezeehondoliviersimons-3

Wil je meer weten over Happie en nog veel meer foto’s en fimpjes van hem zien, kijk dan op zijn eigen Facebook pagina. Rechtsboven vind je een selectie uit de artikelen en Duikreports die tot dusver over deze zeehond op DuikeninBeeld zijn geplaatst. 

Foto’s: Olivier Simons
Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen van Natuurbericht.nl.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief