Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Dat is buffelen!

Als onderwaterfotograaf kan je in vreemde situaties verzeild raken. Angelique van Oorschot en Jan Blanken bijvoorbeeld. Zij gaan zwemmen met waterbuffels.

Dit avontuur begint eerder dit jaar met een reactie op een Instagram-post van zwemmende waterbuffels: “Zeg Arjan, wanneer kunnen we een keertje zwemmen met jullie buffels?”

Als wij in april ons ijs en mozzarella ophalen bij de Stoerderij, spreken we eigenaar, buffelboer Arjan Swinkels. Is dit een goede week om te zwemmen? De buffels zijn weer in de wei met de vijver en het weer is goed.

Twee dagen later staan we bij het hek van de weide met de waterbuffels te wachten op Arjan. We maken nog even een selfie met het bord op het hek (we gaan natuurlijk niet alleen zwemmen met de buffels).

Arjan komt aan rijden en grapt nog wat over hoe we verzekerd zijn voordat we de wei in gaan. Daar staat een elftal aan “stiertjes” van ongeveer 1,5 jaar oud en zo’n 500 kilo schoon aan de haak. We krijgen de mededeling dat rugnummers 70 en 75 de rotzakken zijn – die moeten we wat meer in de gaten houden.

We spreken af dat we om de beurt het water in gaan zodat Arjan maar aan een iemand aanwijzingen hoeft te geven. De ander kan dan foto’s vanaf de rand van het water maken en de stieren kunnen ook aan ons wennen.

Jan is de gelukkige en mag als eerste zwemmen met de jongens. Hij stapt de poel in en al snel komen de stieren nieuwsgierig een kijkje nemen aan de rand van de poel met het zonnetje lekker in de rug. Arjan spreekt ze bemoedigend toe dat Jan vegetariër is en alleen maar tofu en paneer eet…. Ze zouden eens moeten weten wat we van de week gegeten hebben. De buffels geloven het nog niet helemaal en bestuderen Jan eens goed.

Na een half uurtje en nog meer bemoedigende woorden van Arjan zijn ze nog steeds niet overtuigd, maar dan is er toch eentje die iets dapperder blijkt en besluit een kijkje te nemen bij dat rare wezen dat in hun poel dobbert.

Jan wordt grondig geïnspecteerd. Bartje (078) besluit dat Jan misschien wel ok is en komt iets dichterbij voor verdere inspectie. Hij besluit ook een sample te nemen. Bartje proeft aan de camera en tenslotte krijgt Jan ook nog een grote lebber als goedkeuring.

En ineens is er een waaghals die ook voorzichtig een kijkje komt nemen bij dat rare wezen in hun poel. Het is een angsthaas en binnen een flits stuift hij weg met Bartje achter hem aan. Jan ligt er middenin, maar gelukkig rennen de buffels de andere kant op.

Ondanks het grootse gespetter zijn er wat meer buffels geïnteresseerd geraakt en wordt het tijd dat ze pootje komen baden. Echt zwemmen zit er niet in, het is te koud, vinden de heren, maar dat rare wezen van dichtbij bekijken moet kunnen.

De buffels staan nog steeds met zonnetje in de rug. Zo hebben ze geen last van de zon, maar voor de fotograaf is een zwart beest tegen de zon in altijd een uitdaging.

Het is tijd om te wisselen, ik ga het water verder in. Heel even lijken ze geïnteresseerd maar ook ik blijk zo’n zelfde raar wezen te zijn. Tijd om in het gras te gaan liggen. Maar niet voordat ze nog even bij Jan op de kant hebben gekeken. Nummer 082 vindt het mooi geweest en vraagt vriendelijk doch dringend of Jan even wil opbokken.

Ook wij vinden het goed zo. We zeggen houdoe tegen de buffels en vertrekken richting de auto. Bij het hek kijken we nog even om. Tot onze grote frustratie liggen er nu wel waterbuffels in de poel te dobberen… We moeten dus nog een keertje terug voor een nieuwe poging, maar wel als de temperatuur van het water iets hoger is!

3 reacties

 1. Avatar

  Gaaf verhaal en die close-up is wel heel erg leuk! Ben nu al benieuwd naar het vervolg.

  REAGEREN
 2. Avatar

  LOL, je zal daar maar liggen als die buffels gaan rennen! Dan gaat je adrenalinepeil wel even omhoog!

  REAGEREN
 3. Linda Ferwerda

  Wel leuk voor een filmpje! 🙂

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief