Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk van den Bergh – Op zoek naar zeebaarzen

Hoe zie je het verschil nu eigenlijk tussen een Harder en een Zeebaars? Duikreporter Dirk van den Bergh doet eerst zijn huiswerk en gaat dan op zoek om deze grote vissen in de Oosterschelde op de film vast te leggen.

Vandaag maak ik een ondiepe duik bij de Bergse diepsluis, op zoek naar zeebaarzen. Ik ben ze al twee keer tegengekomen, maar heb ze nog niet echt goed in beeld kunnen nemen. Toen ik ze zag en terug boven kwam hoorde ik andere duikers tegen mekaar zeggen dat ze een school harders gezien hadden … Mis, dacht ik bij mezelf: dat waren zeebaarzen … Of ben ik verkeerd? Deze keer wil ik zeker zijn en ik doe eerst wat opzoekwerk om het verschil tussen zeebaars en harder goed te kennen.

Dirk-Van-den-Bergh_20170718_hooiwagenkrab-53161

Ik lig al een hele tijd in het water, maar geen vis te zien … Dan maar wat andere beelden vastleggen …

Dirk-Van-den-Bergh_20170718_weduwroos-53161

Ik ga max 5,5 meter diep en wanneer ik terug ondieper ga zie ik twee vissen … ja, dat zijn duidelijk zeebaarzen! Het duurt niet lang of er cirkelt een hele school rondom mij. Hoe rustiger ik blijf hangen, hoe dichter ze komen.

Dirk-Van-den-Bergh_20170718_zeebaars-53161

Ik blijf een hele tijd ter plaatse en op de duur storen ze zich niet meer aan mij. Ik voel me een zeebaars! Het zicht is vrij stoffig en tijdens het zoeken naar voedsel maken de vissen nog wat extra stof, zodat ik weer geen heldere beelden kan maken …
Het is ondertussen 18.50 uur en om 20.00 uur heb ik afgesproken met Petra Zondervan en Rein Friederichs om nog een duikje te maken. Ik heb dus ruim de tijd om een hapje te eten. Het is mooi weer en ondertussen komen er steeds meer duikers aan. De parking staat op de duur helemaal vol en dat op een dinsdagavond!

Dirk-Van-den-Bergh_20170718_doorschijnende-zakpijpen-53161

Om 20.45 uur gaan we het water in. Gezien de drukte doen we dit niet aan de duiktrap, maar Oostelijk via de dijk. Het is laag water en dan is het wel opletten dat je niet valt. Maar hand in hand lukt het best. Daar zijn buddy’s voor hé! We willen aan de sepiastokken gaan snuffelen of we geen jonge diertjes vinden, maar zonder succes. Ik zie wel een mooie platvis. Welke soort is dat nu weer? Schol, tarbot, schar? Die platte vissen zijn moeilijker uit mekaar te houden dan zeebaarzen en harders! Ik doe achteraf navraag bij Peter H. Van Bragt en het blijkt een griet te zijn. Weeral een nieuwe soort die ik aan mijn collectie kan toevoegen!

Dirk-Van-den-Bergh_20170718_griet-53161

Op het einde van de duik staat het water al wat hoger en kunnen we tussen de stenen zoeken naar steenslijmvisjes. Die vinden we, maar ze zijn niet gewillig deze keer. Na 79 minuten gaan we er uit. We zijn max. 9,3 meter diep geweest.
We genieten nog gezellig na in het avondrood van de ondergaande zon.

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief