Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Oosterscheldekreeft bedreigd door oeverversterking

Plannen van Rijkswaterstaat om de oevers aan de Oosterschelde te versterken zijn een bedreiging voor de Zeeuwse kreeft.

Ondanks de bezwaren van de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) is toch de vergunning aan Rijkswaterstaat verleend om staalslakken te storten voor de kust van Zeeland. Rijkswaterstaat is van plan om de komende twee jaar staalslakken te storten op verschillende locaties in de Wester- en Oosterschelde. De staalslakken worden gestort bij duiklocaties Burghsluis West en Schelphoek, en vlakbij Zierikzee ( geen duiklocatie). In tegenstelling tot eerdere stortingen zou Rijkswaterstaat nu niet van plan zijn om de laag staalslakken te bedekken met breuksteen.

Ramp voor kreeften

Deze plannen zijn een bedreiging voor de Zeeuwse kreeft. Dat zegt Jaap Geleijnse, voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers op de Oosterschelde. En dat is volgens Geleijnse een ramp voor de kreeften. De kreeft kan volgens hem niet overleven op een bodem die alleen met staalslakken bedekt is. De dieren hebben holletjes nodig om zich in te verschuilen en dat soort holletjes ontstaan alleen als er ook breuksteen gebruikt wordt. Hij vreest voor de toekomst van de kreeft en de kreeftenvissers.

Bezwaar

Afgelopen december maakte de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) ook al bezwaar tegen de plannen van Rijkswaterstaat. De duikers willen dat Rijkswaterstaat de staalslakken bedekt met een natuurlijk materiaal voor het behoud van het onderwaterleven. De NOB is in haar zienswijze niet tegen het versterken van de vooroevers, omdat zij de veiligheid en de bescherming van het land ook zeer belangrijk vinden. Echter vinden zij het behoud van de oorspronkelijke natuur onder water ook belangrijk, waardoor wij er voorstander van zijn om de staalslakken met een natuurlijk materiaal af te dekken. Met het verlenen van de vergunning wordt het moeilijker om de werkwijze met alleen staalslakken tegen te houden. De NOB onderzoekt mogelijkheden om in de toekomst bij andere locatie de oorspronkelijke natuur te behouden

Luwe plaatsen

Rijkswaterstaat schrijft op haar website dat staalslakken geen nadelige gevolgen voor de natuur hebben en dat er rekening gehouden wordt met het onderwaterleven door de stenen op sommige plaatsen zo te storten dat er luwe plaatsen ontstaan waar dieren zich kunnen verschuilen.

foto: Erik de Boer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief