Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Mooi nestje met zeedonderpad

De kerstvakantie begint goed voor Duikreporter Rene Weterings, hij trekt er op uit voor een duik en doet een leuke vondst!

Mijn kerstvakantie is begonnen, ondanks dat we niet op reis kunnen ben ik toch de komende twee weken vrij. Even geen werk, even mijn gedachten bij andere dingen houden, waaronder duiken!

RENE_WETERINGS_20201220_1006_Dreischor_Reefballs_009_Gele_wratspons-105545

Afgelopen winters heb ik steeds minder door gedoken. Ik had er minder interesse meer in, omdat ik meestal in de avonden, dus in het pikkedonker, dook. Maar daar ga ik komende winter proberen anders mee om te gaan. Dat betekent vaker de tijd nemen in het weekend, al is het maar voor een enkele duik in Zeeland. Dit weekend is het weer nog goed, de komende dagen wordt het slechter. Ik peil even bij Raymond of hij al plannen heeft en dat is toevallig het geval. Dus ik haak bij hem aan, duiken doen we toch op eigen houtje, maar dan is het boven water in ieder geval gezellig.

RENE_WETERINGS_20201220_1006_Dreischor_Reefballs_062_Zeedonderpad-105545

Op de parkeerplaats staan tien auto’s, allemaal netjes op een afstandje van zo’n anderhalve meter. Iedereen doet zijn eigen ding en we kletsen vanaf afstand even bij voordat we ons klaarmaken voor de duik. Ik heb voor vandaag het idee om eens aandachtig te gaan zoeken naar nestjes van zeedonderpadden. Raymond heeft eigen plannen in samenwerking met Rob, dus we gaan ieder ons eigen weg. Het water is helder als ik mezelf van de trap in het water laat glijden. Ik zie de reefballs onder mij vrijwel meteen liggen. Mooi hoor, dat is toch wel het mooie aan het najaar en de winter. Eindelijk kun je eens verder dan een of twee meter kijken en overzie je het gehele landschap. Ik start mijn toertje op de reefballs en gebruik mijn duiklamp om alle hoekjes en gaatjes te voorzien van licht, in de hoop zo een nestje van de zeedonderpad te vinden. Mooie felroze of witte eitjes, wat zou dat weer leuk zijn. De laatste keer was in januari 2018 weet ik nog. Veel te lang geleden dus.

RENE_WETERINGS_20201220_1006_Dreischor_Reefballs_075_Eitjes_Zeedonderpad-105545

De reefballs zijn mooi begroeid met relatief grote oranje sponzen en daar omheen wat kleinere gele soorten sponzen. Het ziet er mooi uit en in sommige reefballs huizen kreeften. Na een paar rondjes om ongeveer de helft van alle reefballs besluit ik om eens wat verder te gaan kijken en langs de dijk te duiken. Je weet immers toch niet waar de zeedonderpadden hun nestjes maken, die hebben echt geen exclusief abonnementje op de reefballs. Het zicht is echt subliem, ik duik op een diepte van slechts vijf meter, dus ik zie een groot deel van de oude zeedijk en onder mij de bodem. Het zicht schat ik op sommige plaatsen wel op acht meter, echt gaaf! Veel leven is er echter niet te zien. Hooguit wat kreeften in hun holletjes, of een blonde grondel die wat verloren in een inham in het rif zijn rondjes draait. Van pure ellende begin ik maar wat foto’s te maken van sponsjes, echt fotogeniek zijn deze niet. Maar ik moet gewoon even wat plaatjes maken. Na een tijdje draai ik weer om richting de steiger.

RENE_WETERINGS_20201220_1006_Dreischor_Reefballs_026_Zeedonderpad-105545

Ik zie het rif nu weer vanuit een andere hoek. Met mijn duiklamp zoek ik systematisch alles af en ineens zie ik iets fel wits tussen wat oesters. Ja hoor, bingo! Het is een nestje van een zeedonderpad met vers gelegde witte eitjes. Er is zelfs een waakzame zeedonderpad aanwezig, die het nest fel bewaakt. Wat gek, als ik dichterbij ga, zie ik dat het om een gewone zeedonderpad gaat. Het nestje heeft echter witte eitjes, hoe zit dat dan? Nou ja, maakt niet uit, ik jubel het onder water uit van vreugde. Dit maakt mijn duik helemaal goed! Ik stel mijn camera met macrolens eerst op mijn gemak in. Dat doe ik niet bij het nestje zelf, maar een stukje verder weg, zodat ik het beestje niet verstoor en ook niet per ongeluk het perfecte zicht om zeep help door stof te maken. Als alles goed staat, neem ik al zwevend mijn positie in en ga ik op mijn gemak aan de slag en maak de eerste foto’s.

RENE_WETERINGS_20201220_1006_Dreischor_Reefballs_086_Nest_Zeedonderpad-105545

De zeedonderpad is zeer waaks, ik krijg persoonlijk een waarschuwing van hem. Fel zwemt hij recht op mijn lenspoort af, wijkt daarna af en in diezelfde draai neemt hij een krab te grazen die het nestje te dichtbij naderde. Wat gaaf om te zien. Ik probeer mijn geduld te houden en niet helemaal los te gaan met flitsen. De zeedonderpad neemt continu andere posities aan, dus ik kan allerlei composities maken. Wat een perfect model zeg. Als mijn gezicht niet zo koud zou zijn geweest, dan had ik een glimlach van oor tot oor. Wat een topduik is dit geworden! Tevreden zie ik mooie plaatjes op de display van mijn camera verschijnen. Eenmaal weer boven water vertel ik van mijn vondst en besluiten we gezamenlijk nog een duik te maken, zodat ook de anderen er van kunnen genieten. De winter kon niet mooier beginnen dan dit!

Max. diepte 8,5 m, temp. 7 gr. C., zicht ca. 6-8 m, duiktijd 75 min
Duik 1006 (Dreischor reefballs, zondag 20-12-2020, 11.00u)

2 reacties

  1. Mooie foto’s van de donderpad René!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief