Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Oog in oog met de beekridders

Maar een paar centimeter van je af… Je moet er op het juiste moment zijn, maar dan duik je met het grootste gemak tussen de beekridders.

In het Oostvoornsemeer komt de forel voor – een voor duikers niet alledaagse vis. Deze vissen zijn hier weliswaar uitgezet door de hengelvisserij, maar dat maakt ons natuurlijk niets uit. Sterker nog, we profiteren hier graag van mee. Normaal moet je geluk hebben om deze vissen van zo dichtbij te kunnen aanschouwen. Maar kies je het juiste moment, dan duik je oog in oog met deze beekridders.

Ondiep liefdesspel

Zo tegen het eind van de zomer zoeken de forellen elkaar in het ondiepe water op. Op slechts 2 meter diepte speelt dit ritueel zich af. De vrouwtjes zijn druk bezig om de bodem van kiezelstenen schoon te maken. Haar staart is helemaal gerafeld van dit poetswerk en elke schoonmaakbeurt wordt gevolgd door een flinke wolk zweefvuil. Nu hoef je eens niet te mopperen op je buddy of de duikers die hun oefenduik in dit meer maken. Nu is het de forel die het zicht ‘verpest’.

RTEmagicP_forelmail4687 RTEmagicP_forelmail4744 RTEmagicP_forelmail3880
RTEmagicP_forelmail3709 RTEmagicP_forelmail3719 RTEmagicP_forelmail4181
RTEmagicP_forelmail4681 RTEmagicP_forelmail4492 RTEmagicP_forelmail3788

Elzasser saiblingRTEmagicP_brunoforelmail4786

Eigenlijk klopt de naam beekridder niet. De forel die in het Oostvoornsemeer rondzwemt is een gekweekte soort, die ook wel een hybride vis wordt genoemd – Elzasser saibling. Deze forelsoort komt uit  Duitsland en is een kruising tussen een bronforel  (Salvelinus fontinalis)  en de beekridder (Arctic char, Salvelinus alpinus).

Paren en voortplanten

RTEmagicP_eierenmail4809_01Tijdens het paringsritueel gaan de saiblingen onverstoorbaar door met om elkaar heen te draaien. Het mannetje heeft een prachtige rode buik en spierwitte streepjes op zijn vinnen. Ik zie dat het vrouwtje haar neus in de buik van het mannetje stoot om hem te stimuleren.  De vissen worden gedreven door hun instinct. Wij weten dat het eierlegsel uiteindelijk niets zal worden. De eieren hebben stromend water nodig om tot ontwikkeling te komen en dat is er niet in het Oostvoornse. Maar het schouwspel is zeker de moeite waard om te observeren. Wil je dit ook zien? Spring dan aan het eind van de zomer in het Oostvoornsemeer.

Foto’s: Marion Haarsma
Film: Linda Engels

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief