Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onder water in Rotterdam – Biodiversiteit vergroten

Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, krijgt de natuur onder water een boost en zal de biodiversiteit in het getijdengebied in de havenstad de komende jaren flink toenemen.

In Rotterdam kan nog veel meer worden gedaan om de natuur onder water een boost te geven. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, WWF en ARK Natuurontwikkeling. De havenstad ligt midden in de delta en via de Nieuwe Maas staat de stand rechtstreeks in verbinding met de Noordzee. Het gebied is dan ook een een essentieel gebied voor trekvissen zoals de zalm, schelpdieren en bijzondere waterplanten. Alleen moeten die wel de ruimte krijgen en dat kan met soms maar kleine maatregelen.

Als het aan de partners in het onderzoek ligt, kunnen we straks in Rotterdam weer kennismaken met de bijzondere verschijnselen van eb en vloed en de overgangen van zoet naar zout, zo staat in het programma ‘Rivier als Getijdenpark’, dat in 2015 is gestart. Dit heeft al nieuwe getijdeparken opgeleverd aan de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. Maar deze resultaten hebben vooral betrekking op ‘boven water’.  Onder water valt nog een grote winst te behalen.

Foto: Matthijs de Vos/ARK Natuurontwikkeling

Natuur onder de waterspiegel

De organisaties willen nu aan de slag met wat er onder water mogelijk is. Uit de studie ‘Onderwaternatuur Rotterdam’ blijkt dat wanneer in de nieuwe getijdenoevers zo veel mogelijk gewerkt wordt met natuurlijke oplossingen (aanleg van natuurvriendelijke oevers, het verwijderen van harde kades of niet meer baggeren), de natuur de vrije ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Zo zal er een grote diversiteit aan leefgebieden ontstaan. In het getijdenpark Eiland van Brienenoord gebeurt dit al – er worden nieuwe natuurvriendelijke oevers aangelegd en er worden dode bomen ingezet voor een levendiger onderwaternatuur.

Zachte oevers zijn niet overal mogelijk. Rotterdam blijft een havenstad waar schepen moeten kunnen aanleggen. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Als er meer structuur is (bijvoorbeeld poreuze stenen of touwen), vindt onderwaterleven daar voedsel én een schuilplaats. Ook het aanbrengen van meer variatie in diepte op de bodem levert leefgebied voor een groter aantal soorten vissen en planten op. Door het plaatsen van een rif op enige afstand van een stenen, rechte kade en de tussenruimte te vullen met zand ontstaat er een ondiepe oever, waar weer planten kunnen groeien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief