Oceama videolampen – Je zon onder water
Oceama heeft een complete lijn onderwaterlichting. Niet alleen ‘gewone’ duiklampen, maar ook videolampen. Filmer Jeroen Thoolen dook ermee onder.
Wát een geweldige duikvakantie. Én: je hebt de eerste stappen in onderwatervideo gezet. Een lichte teleurstelling thuis wanneer je je beelden bekijkt – deze zijn enorm blauw. Herken je het?
In de volgorde van de kleuren van de regenboog verlies je door de breking van het zonlicht je kleuren al vanaf enkele meters diepte. Allereerst rood en uiteindelijk blijft blauw/paars over. De oplossing is even simpel als het lijkt: neem je eigen zonnetje mee!
Pakketje
Ik ben gek op gadgets. De receptionistes op kantoor zijn gewend uit alle hoeken van de wereld pakketjes voor me aan te nemen. Deze keer is het een middelgrote doos, dicht getapet met Amilco-tape. Uit Tholen deze keer. Handenwrijvend neem ik het in ontvangst. We mogen de Oceama Calmar lampenset aan de tand voelen!
In de doos tref ik een complete set: de Oceama TG-20 tray met Oceama float arm en twee Oceama armen. En elke Oceama Calmar-lamp in een eigen case, met daarin in uitgesneden foam de accu, acculader en natuurlijk de lamp zelf. Achter het netje zitten reserve o-ringen en een koordje om de lamp als handlamp te gebruiken.
Ik duik met verschillende videocamera-configuraties. De Oceama-set is officieel ontwikkeld voor ‘de beginnende’ onderwaterfilmer. Ik bouw daarom de set op met mijn GoPro HERO9 Black. Een vederlichte, maar complete set ontstaat. De Oceamaset volgt de standaard met 1-inch kogelkoppen en -klemmen op de tray, de armen en de lamp.
Op het droge
Voordat de set mee onder water mag probeer ik hem op het droge. Er zit een beknopte handleiding in elk van de twee cases. Even uitproberen!
In het verleden heb ik eens een videolamp gebruikt met een ‘factory sealed accu’. De lamp zélf moest aan de lader. Die fout maak ik niet nogmaals. Met de 26650 standaard batterijen kun je overal extra batterijen (en eventueel laders) kopen, zodat je je lamp tussen de duiken door niet uren kwijt bent aan laadtijd.
Het lampje is klein en vederlicht (260 gram), twee o-ringen sluiten het batterijcompartiment waterdicht af. Reserve- o-ringen zijn meegeleverd.
Aan- en uitzetten werkt intuïtief. Er is maar één knopje, dus dat kan alvast niet missen. Langdurig indrukken is aan- of uit en alles er tussenin is het wijzigen van de modus: half of vol licht (2.000 lumen) of stand-by. De lamp is dan uit, maar in een flits weer aan te zetten. De laatste modus in het rijtje is de rood-licht modus. Veel onderwaterleven ‘ziet’ geen rood licht, waardoor het in deze modus voor hen donker en minder schuw is; het merkt je waarschijnlijk niet eens op!
Duiken!
Tijd om ermee onder te gaan. De testduik is tijdens het snotolvenseizoen bij een watertemperatuur van 7°C. In tegenstelling tot mijn grotere camerasets staat mijn GoPro op energiebesparing. De accucapaciteit van de GoPro is beperkt, zeker met deze temperaturen op 4K filmen.
Wanneer mijn buddy de eerste middelgrote snotolf spot, moet ik mijn GoPro, én de twee lampen aanzetten.In mijn haast zet ik één van de lampen een modus te ver door, waardoor ik de modi weer allemaal langs moet. Het kost tijd, maar is natuurlijk een kwestie van gewenning. In dit koude water is de lamp ondanks de dikke handschoenen goed te bedienen.
Tussen de opnamen door gebruik ik doorgaans gewoon mijn duiklamp, vooral om accuduur te sparen. De videolamp zou het op 100% zeker 60 minuten moeten kunnen volhouden. Ik heb geen stopwatch bij me, maar tijdens deze duik van 73 minuten heb ik geen moment het idee gehad dat dat te weinig zou zijn. De lampen staan het grootste deel van de duik in stand-by stand, wat natuurlijk minder accucapaciteit vergt. Tussen duiken door kan ik batterijen wisselen. Ik denk dat de GoPro op 4K eerder ophoudt dan de lampen.
Richten van het licht
Hoewel twee lampen richten natuurlijk méér werk is dan één, loont dat zeker de moeite ten opzichte van één lamp. Eén (slecht) gerichte lamp levert behalve schaduwen, al snel weerkaatsing van stofdeeltjes op; met twee lampen is dat goed te voorkomen. Met de 100° brede straal krijg je twee lampen altijd wel gericht!
Eindoordeel
Het Duitse merk Oceama heeft een breed gamma aan duiklampen. De geteste Calmar is de kleinste van de videolampen, maar ondanks dit gegeven gedraagt de lamp zich als een volwaardige concurrent van de bekendere merken. Gevoel, beleving en de intuïtieve werking maken het tot een fijne videolamp.
De lichtopbrengst en daarmee kleuropbrengst is prima in onze Nederlandse wateren. De GoPro is groothoek, wat een grotere uitdaging vormt voor het geteste tweetal. Voor macro (gebruikelijker in ons water) is de lamp meer dan geschikt.