Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Indonesië - algemeen / Natuur / Reizen

De spookfluitvissen van Noord-Sulawesi

Noord-Sulawesi staat bekend om zijn grote soortenrijkdom. De spookfluitvissen vallen zeker op. Pim van Schendel vertelt je meer over deze vissen en laat ze in hun habitat zien.

Zes verschillende

Er zijn maar liefst zes verschillende soorten spookfluitvis (in het Engels ghost pipe fish) bekend bij Noord-Sulawesi, die ook zijn beschreven. Een paar hebben inmiddels ook een Nederlandse naam, de andere moeten het met een Engelse titel doen:

  • Harlekijnspookfluitvis (Solenostomus paradoxus)
  • Robuuste spookfluitvis (Solenostomus cyanopterus)
  • Halimeda spookfluivis (Solenostomus halimeda)
  • Roughsnout spookfluitvis (Solenostomus paegnius)
  • Delicate Ghost Pipefish (Solenostomus leptosomus)
  • Velvet Ghost Pipefish (Solenostomus sp)

Redelijk maatje

Spookfluitvissen zijn van die wezentjes die je prima met het blote oog kunt ontdekken. De volwassen exemplaren worden maximaal 15 centimeter groot.

Ondersteboven

Vaak hangen deze vissen ondersteboven in het water. Waarom zul je je afvragen… Nou, dat doen ze om te eten. Zo kunnen ze met hun lange snuit makkelijk voedsel van de bodem zuigen.

Kleurrijk geheel

Je kunt ze in alle kleuren tegenkomen. De robuuste spookfluitvissen zijn bijna altijd groen of bruin – ze nemen de kleur van het zeegras aan – maar er worden toch ook felrode en oranje exemplaren gespot.
De harlekijnspookfluitvis komt in meerder kleuren voor – van zwart met rood, geel met rood en bruin met rood tot zelfs transparant als ze jong zijn.
De Halimeda is eigenlijk altijd groen, net als het Halimeda gras, maar zo nu en doen worden er knalrode varianten gezien.
De Roughsnout is eigenlijk altijd bruin en dat terwijl je in de video een rode variant kunt zien, maar die is voor Noord-Sulawesi dan wel heel zeldzaam en speciaal.

Lekker maaltje

De spookfluitvisjes houden wel van kleine garnaaltjes, kreeftjes, schaaldieren  en andere minuscule kleine diertjes. Deze zuigen ze als het ware op. Ze hebben niet voor niets zo’n speciale lange kop met een lange snuit.

Hoe planten ze zich voort?

De vrouwtjes dragen de eitjes die door de mannetjes tijdens het paren worden bevrucht. Het vrouwtje is meestal groter en wordt vaak omringd door meerdere mannetjes… totdat ze zich wil voortplanten. Dan paart ze met één mannetje die dan langer bij haar blijft.
In de video zie je een Harlekijn-vrouwtje met eitjes en ook een roughsnout met eitjes. De roughsnout mist een gedeelte van haar buikvin waardoor de eitjes continu zichtbaar zijn. Normaal gesproken kun je de eitjes niet zien omdat ze tussen 2 vinnen worden vastgehouden en beschermd. Alleen als het vrouwtje water over de eitjes heen blaast, kun je de eitjes heel even zien.

Zoek!

Alle spookfluitvissen zijn meesters in de camouflage. Dat wordt dus goed zoeken en kijken! En dan vooral zoeken in de buurt van hetgeen ze proberen te imiteren!
De Halimeda spookfluitvissen imiteren Halimeda gras en daar zijn ze goed in! Je moet wel heel goed kijken om ze te herkennen. Let maar eens op bewegend gras – dan zie je ze.
De robuuste spookfluitvissen doen zeegras na en drijven vaak beweegloos op de bodem. Nauwelijks van zeegras te onderscheiden. Kijk maar eens naar het laatste shot in de video! Goede tip is: let op of je ooges ziet en let op ‘zeegras’dat tegen de stroming in gaat. Dan weet je dat het de spookfluitvis is want zeegras beweegt altijd met de stroming mee.  Deze spookfluitvis zie je vooral in het zand en tussen het zeegras tijdens muckduiken.
Voor de harlekijnspookvissen moet je bij de vedersterren zijn. Hij heeft veel weg van de armen van de vederster en zoals je in de video kunt zien, verdwijnt hij bijna helemaal in de vederster.

Meer weten over Noord-Sulawesi en Indonesië?

2 reacties

  1. Hallo Pim, prachtige opnames. Dit laat maar al te goed zien hoe mooi Lembeh Strait is, als je er maar oog voor hebt.

    REAGEREN
    • Hi Paul, dankjewel, ben blij dat je het mooi vindt. Moet wel zeggen dat geen van deze opnames in Lembeh Strait is gemaakt 😉 Ze zijn allemaal in de baai van Manado gemaakt. Ook een muck dive paradijs wat ze helemaal kan meten met Lembeh Strait maar vaak over het oog wordt gezien. Het is mijn voortuin en mijn favoriete duik gebied in Noord-Sulawesi.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief