Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

NOAA: wereldwijd verbleken de koralen

Er is sprake van wereldwijde koraalverbleking, meldt de NOAA. Het is de vierde keer dat dit rond de aardbol wordt geconstateerd, en de tweede keer in de afgelopen tien jaar.

De Amerikaanse organisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) doet voortdurend onderzoek naar de toestand van de koralen. Door Coral Reef Watch (CRW) van de NOAA is vastgesteld is dat rifsystemen in alle tropische wateren het risico lopen om na maanden van extreem hoge watertemperaturen af te sterven.

De extreem hoge temperaturen van het water leveren stress op voor de koralen. Houdt die stress te lang aan, dan kunnen de koralen afsterven. Niet alleen is dat funest voor de koralen zelf, maar ook voor het hele ecosysteem ‘koraalrif’. Veel onderwaterleven is afhankelijk van het rif – populaties zullen kleiner worden en soorten kunnen helemaal verdwijnen. Ook voor mensen kan koraalverbleking desastreuze gevolgen hebben – de voedselveiligheid en lokale economieën komen in gevaar.

Foto: Ethan Daniels/Shutterstock

Tekst gaat verder onder banner.

De massale verbleking is sinds begin 2023 vastgesteld in oceanen rond de wereld, waaronder het Caribisch gebied, Brazilië, Florida en de oostelijke tropische Stille Oceaan. Ook het Great Barrier Reef, delen van de Stille Zuidzee, de Rode Zee, de Golf van Aqaba en de Perzische Golf gaan gebukt onder dit natuurfenomeen. Coral Reef Watch volgt deze ontwikkelingen met satellieten.

Bron: NOAA

Uit klimaatmodellen blijkt dat koraalverbleking of coral bleaching steeds meer en met kortere intervallen zal voorkomen, vertelt Jennifer Koss, directeur van NOAA’s Coral Reef Conservation Program (CRCP).  In hun strategie komt de nadruk steeds meer te liggen op koraalherstel, want koralen blijken ook veerkrachtig te zijn en te herstellen.

In 2023 was er een hittegolf in Florida die ongebruikelijk lang aanhield. Hoe triest ook, het gaf onderzoekers de tijd om goed te kijken hoe ze de negatieve effecten van klimaatverandering konden verzachten – de koraalkwekerijen werden bijvoorbeeld verplaatst naar grotere diepten waar het water minder warm was en er werden zelfs ‘zonneschermen’ ingezet zodat de koralen niet werden blootgesteld aan de zon.

Bron: NOAA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief