Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Schade aan Curaçao’s rif in beeld gebracht

Onder de veelzeggende titel ‘Back to the stone age with Bam Bam’ zijn er nu filmbeelden van de schade die bouwbedrijf BAM zou hebben aangericht op het koraalrif bij Curaçao. Tijdens de bouw van een tweede Megapier kreeg het rif het (onnodig) zwaar te verduren.

Al eerder berichtten we over de schade die tijdens bouwwerkzaamheden werd aangericht aan het unieke dubbelrif bij Curaçao.

Bij de bouw van een tweede Megapier (ten behoeve van cruiseschepen) moesten grote pontons worden vastgelegd. Deze werden verankerd met meerdere kabels. Deze kabels hebben het rif grote schade toegebracht. Dit was vooraf niet goed ingeschat en was hoogstwaarschijnlijk ook niet nodig was. Ook zijn grote ankers over de bodem en het rif gesleept met een breed sleepspoor door het koraalrif tot gevolg.

De schade werd ontdekt door lokale duikinstructeurs. Een team van vrijwilligers organiseerde vervolgens een taskforce in samenwerking met CHATA (Curaçao Hospitality en Tourism Association), Carmabi en verschillende duikcentra om de schade aan het rif te inventariseren en waar mogelijk te herstellen.

Met toestemming van BAM om in het bouwgebied te duiken doken tientallen vrijwilligers drie dagen lang in teams. De eerste dag werd de omvang van het beschadigde gebied en het type schade geïnventariseerd. De tweede en derde dag werd er hard gewerkt om het rif zo veel mogelijk te herstellen en de schade te beperken. Veel koraalformaties die omver getrokken waren, werden weer rechtop gezet, zachte koralen werden zo veel mogelijk terug geplaatst.
Echter zullen veel koraalformaties het niet redden, omdat de schade te groot of niet recent genoeg was. Toch werd alles gedaan zodat het rif zo veel mogelijk kan herstellen.

In onderstaande video wordt verslag gedaan van de duiken van deze taskforce.

Het beschadigde deel van het rif betreft de duikplaats waar ook het wrak van de Superior Producer ligt. De andere duikplaatsen zijn uiteraard niet beschadigd door de bouwwerkzaamheden, dus duikers die een vakantie naar Curaçao gepland hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. De duikplaats van de Superior Producer was al afgesloten vanwege de werkzaamheden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief