Nieuwe zeewiersoort ontdekt in Noordelijke IJszee
Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe zeewiersoort ontdekt op grote diepte in de Noordelijke IJszee.
Het gaat om bruin zeewier dat overvloedig groeit op de zeebodem bij Spitsbergen op 166 meter diepte. Aangezien er nauwelijks zonlicht doordringt tot deze plek, is het onduidelijk hoe de algen zich in leven houden. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oregon in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity Records.
Onderwaterfoto
De wetenschappers ontdekten het zeewier bij toeval op een onderwaterfoto, die was gemaakt om de zeebodem bij Spitsbergen in kaart te brengen.
Bij het bestuderen van de foto’s viel het oog van een onderzoeker op de algen, die voornamelijk op rotsen lijken te groeien.De organismen horen bij de zogenoemde macroalgen, een verzamelnaam voor alle algen die met het blote oog waarneembaar zijn.
Eerder werd dit soort zeewier al op grotere dieptes ontdekt (tot 268 meter), maar in die gevallen ging het altijd om zeer zonnige gebieden in de oceanen.
Fotosynthese
Algen houden zichzelf normaal gesproken in leven doormiddel van fotosynthese: ze zetten koolstofdioxide met behulp van licht om in voedingsstoffen zoals glucose.
De wetenschappers zijn van plan om bij een vervolgstudie enkele monsters te nemen van de algen in de Noordelijke IJszee, zodat kan worden onderzocht hoe de organismen kunnen overleven zonder zonlicht.