Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Net torpedo’s

Foto’s maken in een complete chaos is niet voor iedereen weggelegd. Fotograaf Valerie Reid vertelt het verhaal achter deze spectaculaire foto.

Komt de foto je bekend voor?
Dat kan… dit is één van de 24 foto’s die in onze foto-expo op Duikvaker 2024 hingen.

Wat een spektakel! Ik neem deel aan een wildlife-fototrip naar de kolonies jan-van-genten bij de Shetlandeilanden. De chaos is compleet, boven en onder water. Honderden vogels cirkelen boven ons hoofd om vervolgens als ware torpedo’s in het water te duiken. Een voor een mogen wij het water in en we krijgen het advies om niet in de zoeker te kijken, maar de duikende vogels met onze ogen te volgen. Om dan af te drukken zodra de duikende vogels in de buurt zijn…

Als mijn beurt er bijna opzit, schreeuwt Henley Spiers, de fotograaf die de trip begeleidt, me toe dat ik een risico moet nemen. Ik verander mijn instellingen en beweeg mijn camerahuis zijwaarts… ik volg de beweging van de snelle vogels. Ondertussen hopend dat de intense ogen van de jan-van-genten nog steeds scherp zouden zijn.

Hoe blij ben ik als ik op de computer zie dat ik niet één maar twee vogels in focus heb! En dat ook de ogen nog eens scherp zijn!

Camera en instellingen

Camera: Nikon D500
Lens: fisheye-zoomlens Nikon 815mm en een grote domepoort
Flitser(s): twee Retra-flitsers op korte flitsarmen
Instellingen: F13 – 1/25 – ISO 200

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

2 reacties

  1. Fantastische foto. Elke keer opnieuw als ik deze zie.
    Had daarom ook direct mijn stem bij ONK

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief