Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Mijn spannendste fotoshoot – Het verhaal achter de foto

Edwin van der Sande wilde onder water babyfoto’s onder maken. Dat bleek een spannender te zijn dan hij had verwacht.

Met de iconische cover van het Nirvana album Nevermind in mijn achterhoofd vertrek ik naar het zwembad. Ik zie het al helemaal voor mij. Onze vier maanden oude dochter vrij zwemmend, volledig onder water. Een foto zoals die albumhoes, maar dan nog mooier met onze eigen dochter als fotomodel.

Baby’s zijn gek op zwemmen

Je baby heeft negen maanden rond gezwommen in de baarmoeder, waardoor het zwemmen heel natuurlijk aanvoelt. Natuurlijk! De aangeboren reflex zorgt dat een baby automatisch de ademhaling controleert. Ik geloof je direct! Bij het begeleid babyzwemmen in het zwembad heeft ze laten zien dat ze het leuk vindt en dat het goed gaat. Oké, ik ben het met je eens, maar ik blijf het nog steeds reuze spannend vinden.

Voorbereiding

Tot op het laatste moment twijfel ik. Welke lens ga ik gebruiken, kies ik voor de 12–40 mm groothoek zoomlens of ga ik voor de 8 mm fisheye lens. Nog belangrijker, hoe gaan we het in het zwembad aanpakken? Hoe zorgen we dat we gecontroleerd te werk gaan, maar toch de vrij zwemmende foto maken? Paco Busteros León van Zwembadfoto heeft al heel wat babyfoto’s gemaakt en hij geeft mij waardevolle tips. Vooral de tips over waar ik bij onze dochter op moet letten, vind ik waardevol. Om onder water effectief te werk te gaan maak ik eerst een reeks proeffoto’s met een pop. Nu de strategie is afgestemd en de camera staat ingesteld, kan de shoot beginnen.

Het spannendste onderdeel

Het moment is aangebroken, ik verruil de pop voor onze dochter. We laten haar eerst wennen aan het water. Ze geniet zichtbaar, haar pretoogjes glinsteren. Ze zwemt samen met mama en spartelt er heerlijk op los. Dan komt het moment dat we haar onder water laten zwemmen. Ik druk snel af en krijg kort daarna een tweede kans voor een foto. De grap is dat ik de spanning die ik vooraf voelde, helemaal kwijt ben. Ik ga helemaal op in de foto en het zoeken naar het beste moment om af te drukken. Ondertussen heb ik de tips van Paco in mijn achterhoofd. Veel sneller dan verwacht zien wij dat ons meisje het koud begint te krijgen. Ondanks dat het super lekker weer is, staat er toch een briesje waardoor ze snel afkoelt. Wij stoppen direct, onze eigen albumcover moet maar even wachten. Ik ben redelijk tevreden over de foto, maar wil de spanning zeker nog een keer opzoeken in een herkansing.

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

1 reactie

  1. Avatar

    Na uitgebreid het internet geraadpleegd te hebben betreffende baby’s en onderwater zwemmen was m’n schoonzus voldoende overtuigd. Het blijft een onnatuurlijke beweging om je kroost onderwater te stoppen. De moeder vond het dan ook erg spannend om de baby te dompelen en stond zelf haast te shaken. M’n nichtje zelf had er niets van, die bleef wel lachen. De foto’s zijn erg leuk geworden. Vooral degenen waarbij moeder en dochter tezamen onderwater gingen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief