Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Expeditie Duik de Noordzee schoon – het verhaal achter de foto

Joost van Uffelen, die in februari bij ons in beeld is, ging als fotograaf mee met de Duik de Noordzee schoon-expeditie en beleefde indrukwekkende momenten. 

Een van de hoogtepunten die ik onderwater beleefd heb, was om als fotograaf met de Duik de Noordzee schoon-expeditie mee te gaan. Deze expeditie richt zich op het beschermen van zeeleven door onder andere ‘ghost-nets’ en ander vismateriaal te verwijderen van wrakken die als een natuurlijk rif dienen voor veel zeedieren. De uitdagingen die de expeditie ondervindt, moeten niet onderschat worden. De diepte, het zicht en de stroming op de Noordzee maken de taken die uitgevoerd worden, vrij complex, fysiek zwaar en niet ongevaarlijk. In die omgeving ook nog goede beelden maken die het verhaal van het zeeleven en de expeditieleden vertellen, was een uitdaging voor mij als relatieve nieuwkomer op de Noordzee.

Op deze duik op het wrak van de Elatma dook ik met Fred Groen, één van de oude rotten van de expeditie. Fred heeft er een neusje voor om dieren in nood te vinden en trok mijn aandacht om deze jonge kabeljauw of steenbolk op de gevoelige plaat te zetten. Helaas kwamen we te laat voor deze vis, die vrij recentelijk gestorven was nadat de vislijn van een hengelaar in het wrak verstrengeld raakte. Door de netten en lijnen met het nepaas van het wrak te verwijderen proberen we de onderwaterwereld een klein beetje beter achter te laten en te voorkomen dat er nog meer dierenleed veroorzaakt wordt. Al te vaak komt het namelijk voor dat andere aaseters ook verstrikt raken als ze op dode vis als deze af komen.

Joost van Uffelen is in februari ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Spelen met zeeleeuwen


Cheeta’s van de diepzee


Melkweg van zeesterren

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief