Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

Mijn goede voornemen: meer compositieduiken

Huh? Goede voornemens? Het is half februari? Ja, klopt allemaal! Ik kom elk jaar weer tot de ontdekking dat mijn nieuwe duikjaar na Duikvaker begint. Dit jaar met een goed voornemen – ik ga meer compositieduiken maken.

De duikkriebels zijn er weer helemaal. Alle mooie ervaringen van de duikers die ik heb gesproken, en de prachtfoto’s die in de Dynamische Foto-expo voorbij heb zien komen, zorgen dat ik weer naar heerlijke duikjes verlang.  Duikvaker zorgt elk jaar weer voor een leuke inspiratie. Voor duiken in het buitenland, maar vooral ook in eigen land. Het nieuwe duikjaar kan beginnen!!

Compositieduiken
Ik hoor je denken, compositieduiken?  Ik zit vol inspiratie en weet heel goed welke foto’s ik wil maken. Soms om wat nieuws uit te proberen of omdat ik de foto die ik wil maken, al heel goed in mijn hoofd heb zitten. Ik kan mij de compositie al helemaal inbeelden. Ik duik echt te weinig en hoe blij ik zal zijn als ik dat ene bijzondere en zeldzame beestje ook tegen zal komen, een foto maken als de compositie nooit goed kan worden, is eigenlijk zinloos. Die foto’s gaan we dus overslaan. Bij de testjes gaat het vooral om het leereffect en veel minder om het eindresultaat. Ook hierbij gaat de aandacht vooral uit naar de compositie. Gaat het hem niet worden, dan zwem ik door! Net zo lang tot ik die plaatjes kan schieten die voldoen aan het plaatje in mijn hoofd.

Dat zouden meer mensen moeten doen
Je herkent het vast wel, je wilt dolgraag een foto van dat ene bijzondere beestje maken. Als je het beestje dan eindelijk tegenkomt, dan zit het op zo’n beroerde plek dat een knappe foto je nooit zal lukken. Mijn voornemen is om die foto’s dus niet meer te maken. Ook niet als mijn buddy of een gids na lang zoeken heel trots de vondst toont. Even goed bedenken hoe ik dat tactisch ga oplossen, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. Meer aandacht voor de fotomomenten die het in zich hebben, dat gaat zeker betere plaatjes opleveren. Dat is mijn goede voornemen… en ja, dat zouden meer mensen moeten doen.

1 reactie

  1. Leuk Edwin, goed voornemen. Maar ik denk dat ik die andere kiekjes toch ook blijf maken 🙂

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief