Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Migratie kleine zeedieren als gevolg van tsunami

De tsunami die volgde op de zware zeebeving voorde kust van Japan in 2011, zorgde ervoor dat honderden soorten kleine zeedieren voor het eerste de Stille Oceaan overstaken.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie in het tijdschrift Science.

Op 11 maart 2011 deed zich voor de noordoostkust van Japan een zeebeving voor met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami. We kennen de vloedgolf vooral als de veroorzaker van de problemen met de kerncentrale in Fukushima, maar nu blijkt de beving ook grote invloed te hebben gehad op de verspreiding van zeedieren door de Stille Oceaan.

Volgens onderzoekers zorgde die vloedgolf ervoor dat veel soorten zeedieren die normaal gesproken vooral in de buurt van de Japanse kust leven, voor en op de kust van Noord-Amerika terechtkwamen.

Het zou gaan om minstens 289 diersoorten -voornamelijk vissen en ongewervelde dieren als mossels, zeeanemonen en krabben- die in een periode van zes jaar werden waargenomen. De organismen lieten zich in de meeste gevallen duizenden kilometers meedrijven met wrakstukken en andere objecten die dezelfde route aflegden. De eerste wrakstukken spoelden bijna anderhalf jaar na de natuurramp aan voor de westkust van Canada en de VS.

Toen al was duidelijk dat veel zeedieren mee waren gereisd met het materiaal, maar nu pas blijkt de omvang van de immense diermigratie duidelijk. Volgens de auteurs van de studie is het nog niet duidelijk hoeveel van de soorten daadwerkelijk goed gedijen in de Noord-Amerikaanse wateren, en in hoeverre ze concurrentie ondervinden van gevestigde species.

Bron: NU.nl

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *