Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Marine square dambord – Het verhaal achter de foto

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar het verhaal kan de foto zeker versterken. Ron Offermans vertelt het verhaal achter zijn ‘Marine square dambord’ – de foto die op Duikvaker 2022 in de DuikeninBeeld Foto-expo hing.

Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met beeldend kunstenaar Martijn de Groot. Toen hij mijn onderwaterfoto’s zag, had hij geen enkele belangstelling voor het biologische aspect, maar was hij voornamelijk gefascineerd door de kleuren en de vormen van het onderwaterleven. Zijn reactie opende ook mijn ogen. 

Vanaf dat moment ga ik tijdens een fotoduik veel bewuster op zoek naar kleuren, lijnen, vormen en ritmen in het onderwaterleven. Kenmerken die duidelijk maken om welk dier het gaat, zijn absoluut ondergeschikt. Als ik een geschikt object of een combinatie van objecten vind, probeer ik deze vast te leggen binnen een vierkant kader zodat er een abstract beeld ontstaat.  Inmiddels heb ik een kleine 200 van deze ‘marine squares’ gemaakt in binnen- en buitenland. Voor dit ‘dambord’ heb ik 28 stuks, die alleen in Zeeland zijn gemaakt, samengevoegd tot een collage zodat er een nog abstracter beeld ontstaat. 

De meeste foto’s zijn met de Nikon D800 camera gemaakt. Over het algemeen met de 105 mm macrolens. Soms met een extra diopter erop, omdat het soms een heel klein gebied is waarbinnen de gewenste kleuren en vormen zich bevinden.  Als verlichting gebruik ik meestal twee snoots of een fibersnoot vanwege het kleine opnamegebied. Hiermee krijg ik ook het gewenste grotere contrast en de kleurverzadiging die dit soort beelden nodig heeft.  

Camera en instellingen

Camera: Nikon D800
Lens: 105 mm

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Jouw foto op Chromaluxe?

Deze foto werd in de DuikeninBeeld Foto-expo op Duikvaker 2022 geëxposeerd – een fotoschilderij dat door Arca Printers & Supplies prachtig werd afgedrukt op Chromaluxe. Heb jij ook foto’s (onder of boven water) die je hoogwaardig wilt laten afdrukken, kijk dan eens naar Chromaluxe!  

Nog veel meer verhalen achter de foto…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief