Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Malta met de Suunto EON Steel

Suunto Prostaffer Richard Anspach is op Malta. Om te duiken op wrakken en… de SUUNTO EON Steel is mee.

Malta 2015.

Guys, guys… als jullie je zooi zo hebben uitgeladen en gespoeld, loop even langs… wil graag even met jullie overleggen over het duikplan voor morgen.

[Oei…]

Toegegeven, de wind was de laatste dagen behoorlijk toegenomen en de terugtrip vanaf de HMS Stubborn was beslist een bumpy-ride te noemen, maar…

Guys… no diving tomorrow…

[What?!?]

… aan deze kant van het eiland, tenminste …

[Pfieuw]

Morgen vroeg op TechWise, inladen en zorgen dat we een plekkie hebben op een van de eerste ferry’s naar Gozo…

[Jihaa]

Voor de kust van Gozo – Ix-Xatt L-Ahmar –  ligt een aantal wrakken rond de 38m waar we ‘vroeger’ als eens op gedoken hebben, maar deze keer een ander plan; een all-in-one, want Suex XJoy-14’s mee.

We beginnen onze duik op de Xlendi, een upside-down op de zeebodem liggend wrak, waarvan met name de schroeven indrukwekkend zijn. Erin gaan is echter geen optie, dus na enkele foto’s op de trigger en full-speed naar de Cominoland en Karwella. Beide wrakken zijn in 2006 afgezonken als kunstmatig rif en zodanig geprepareerd dat duikers er ook eenvoudig in kunnen.

Op geen van beide wrakken zijn nog andere duikers te vinden, hoewel we met al het gesleep toch ‘pas’ om even voor half elf onze neuzen onder water steken… een hele speeltuin voor onszelf…

Met de scooters als vervoer en onze keuze van Tx21/35 als bodemgas hebben we plenty tijd om elk hoekje en gaatje te bekijken. Op het moment dat we besluiten terug te gaan naar het rif om aan onze deco te beginnen, landen de eerste buddy-teams langs de lijn op het dek.

Perfect timing
Een heel relaxte opstijging langs het rif geeft ons mooi de gelegenheid om te spelen met onze ‘gadgets’. Voor deze duik hebben we,  na een aantal erg enthousiaste verhalen van best kritische waterkantvrienden, de SUUNTO Eon Steel meegenomen. Enkele opmerkingen als  “gewoon erg mooi”, “robuust, want zelfs tegen mij bestand”, “duidelijk afleesbaar, zonder lange armen”, “intuïtief te bedienen, zelfs ik begrijp de logica” …  we snappen ze!

Maar… onze waterkantvrienden duiken nitrox, zonder geplande decompressie. Hoe zou de SUUNTO Eon Steel passen in onze trimixduik met geplande deco?

Instellen en aanpassen naar persoonlijke voorkeur blijkt simpel: onze gas-switch op 21 meter is eenvoudig; met een enkele druk op de knop zitten we op EAN50 (we zouden misschien graag ietsjes meer flexibiliteit zien in de bandbreedte van de switch-diepte). Deco verloopt logisch en voorspelbaar waarbij de eenvoudig toegankelijke stopwatch functie erg handig en goed afleesbaar is. Vergeleken met onze standaard decoplanning zien we ietsjes meer conservatisme in het ondiepe gedeelte dan we gewend zijn… al met al blijkt de SUUNTO Eon Steel  een betrouwbare “buddy”. We kijken nu al uit naar de versie met een instelbaar scherm, zodat ‘rechtsdragers’ zoals wij niet over het scherm naar de knoppen hoeven.

Na 80 minuten steken we ons hoofd weer boven water en nadat we de truck hebben afgeladen…

Guys… listen up… het weer is stukken beter voor morgen… we are planning for Southwold!

[BIG SMILES… some kick-ass diving to come. O… en de SUUNTO Eon Steel gaat mee…]

Dit bericht delen

AmilcoSports

AmilcoSports is distributeur van de premium merken Suunto, Aqua Lung, Bare en MetalSub.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *