Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Blog / Indonesië - algemeen / Reizen

Circus Critter of Critter Circus?

Voor Roel Jong van Lumbalumba Resort komen zijn verleden en heden samen op één duikstek langs de kust van Noord-Sulawesi – Circus Critter.

27 jaar geleden toen Juud en ik onze eerste duikschool openden in Tasik Ria, Manado, een aantal jaren voordat voordat Lumbalumba Diving Resort werd gebouwd, was het nog echt pionieren. Natuurlijk, Bunaken was bekend en prachtig om te duiken en snorkelen. De koraalrijkdom, de vele vissen, het heldere water en natuurlijk de spectaculaire wanden maakte het toen al tot één van de topduikbestemmingen in de wereld.

Maar wij wilden nieuwe duikstekken. En zeker meer in de buurt van het resort waar we toen onze duikschool hadden. Voor cursussen was het belangrijk om een stukje ondiep en rustig water te hebben want het zwembad van het resort was nog niet af.

Juud maakte destijds veel duiken met de videocamera en struinde op die manier de riffen voor de deur af. Tijdens een van die duiken kwam ze uit op een prachtige witte zandvlakte afgewisseld met geweldige koraalformaties. Het bleek perfect om de beschutwaterduiken te maken voor beginners, maar ook om derde duiken te maken als we terugkwamen van Bunaken, of voor een nachtduik.

Het zogenoemde ‘muck’- en ‘critter’-duiken was toen ook langzaam maar zeker in opkomst, en wat zat er veel daar!
Het begon met het ontdekken van gewone zeepaardjes. Daarna kwamen de spookfluitvissen, alle kleuren bladvissen, de hengelaarsvissen, mimic en blueringed octopus. Het was een hele populaire spot voor pijlinktvissen en sepia’s – die paarden daar en legden hun eitjes. Onnoemelijk veel krabben- en garnalensoorten en uiteindelijk vonden we ook het pygmee-zeepaardje (Bargibanti). Destijds was het de enige plek waar deze soort met garantie gezien werd en dus kwamen veel andere duikresorts er ook duiken. In korte tijd veranderde Circus Critter in een hele populaire duikstek.

Voordat ik definitief in de duikwereld was aanbeland, heb ik vele jaren in het circus gewerkt – verschillende circussen maar altijd met een Nederlandse achtergrond . In het Nederlands staat Circus vóór de naam, zoals Circus Boltini. Toen we destijds een naam moesten bedenken voor deze geweldige duikstek, werd het dus: ‘Circus Critter’. Voor ons is dat nog steeds de echte naam!

In het Engels staat ‘Circus’ normaal gesproken achter de naam. En omdat hier veel internationaal publiek komt, wordt de naam vaak omgedraaid en is het ‘Critter Circus’.
Veel maakt het natuurlijk niet uit. Het blijft een prachtige plek om te duiken en alle mogelijke ontdekkingen te doen.

Tegenwoordig is de locatie overigens in drie aparte duikstekken verdeeld. Er is zelfs een ‘Circus Critter 4’ in de maak.

Ben je al nieuwsgierig? We laten je het allemaal graag zien bij Lumbalumba Resort in Manado!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief