Leendert Smit- Een oude bekende
Nu de Zeelandbrug dicht is wordt het voor Leendert weer eens tijd om terug te keren naar een oude bekende. Hoe zou het duiken bij Levensstrijd zijn?
Datum | 26 juni 2015 |
Locatie | Zeeland – Levensstrijd |
De plek stond al een tijdje in de planning nu de Zeelandbrug dicht is: Levenstrijd. De laatste keer dat ik er was moet ergens in de jaren negentig geweest zijn. Er stond toen nog een boerderij en natuur was nergens te bekennen. Nu is het een kakafonie van watervogel geluiden en overal zie ik lepelaars bezig in het ondiepe water. Dit is in ieder geval een prachtige plek om boven water door te brengen. Benieuwd wat er onder water te beleven valt. Het is een heel ondiepe plek die alleen met hoog water te beduiken valt maar het schijnt dat vanwege het stromingspatroon hier bijzondere vondsten gedaan kunnen worden.
Vol goede moed kleed ik me dus om. Het is maar een korte wandeling naar de trap maar deze is helemaal behangen met bessenwier. In het water drijft een onduidelijk mengsel van rottend wier en een vleeskleurige melkachtige substantie die als een band langs de gehele oever te volgen is. ik waad door de smurrie in een wolk van vliegen totdat ik ‘open’ water bereik.
Daar trek ik mijn vinnnen aan en duik onder. Al snel zit op 4-5 meter op een zandbodem naast de dijkhelling.
Het zicht is verschrikkelijk slecht ( nog geen 50 cm) dus ik besluit wat verder uit te zwemmen, weg bij de troep langs de dijk. Inderdaad klaart het verderop wel iets op maar meer dan 1 meter wordt het niet. Ik buig af naar links maar kom eigenlijk niks bijzonders tegen behalve tientallen heremietkreeften en hier en daar een mooie weduweroos.
Met een boog keer ik terug naar de dijk en scharrel daar nog wat rond maar door het slechte zicht is dat geen feest. na ongeveer een uur ben ik weer bij de trap en ik worstel door de zooi naar boven. Terug bij de auto ben ik een tijdje bezig de slierten half vergaan wier van mijn spullen te plukken. Het zal de lezer duidelijk zijn. Deze duik was geen onverdeeld genoegen. De omgeving boven water is wat mij betreft voorlopig favoriet.