Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Gerard Joosten – Kraamvisite

Duikreporter Gerard en zijn buddy gaan op kraamvisite bij de Bergse Diepsluis. Het is wel even zoeken naar de kroost.

Gerard-Joosten-20200724-kraamvisite-49-100961

Als we aankomen zien we enorm veel vogels zo’n 200 wulpen, patrijzen met jonge en een zwerm van wel 1000 scholeksters, mooi om te zien, maar we komen voor de babyvissen, kraamvisite. Een flauw zonnetjes schijnt dus maar snel omkleden.

Patrick weet waar de baby snotolven zitten, bij de hangcultuur.

We lopen het fietspad af naar de hangcultuur, het was halfweg het getijde dus het te water gaan is dan redelijk gemakkelijk. Eerst even kijken aan de kant op ondiepte of we geen steenslijmvissen zien, maar deze waren er helaas niet, aan de oppervlakte zwemmen we naar de hangcultuur.

Daar langs de hangcultuur gezwommen op elke ton kijkend of daar de jonge snotolven zaten, helaas geen baby’s vandaag lijkt het. Gelukkig is de hangcultuur zo mooi dat het altijd genieten is, op sommige plekken volop zakpijpen met spookkreeftjes, de garnalen poseren weelderig Patrick fotografeert een veranderlijke steurgarnaal.

Gerard-Joosten-20200724-kraamvisite-48-100961

We zwemmen richting de Oosterschelde heen en na enige tijd aan de andere kant van de hangcultuur terug. Veel kokerwormen duizenden zakpijpen en mosselen hangen hier prachtig, allerlei krabben kruipen er rond. Als we bijna naar de verankering zwemmen seint Patrick dat ik moet komen kijken, op een stukje groen wier zit daar een 4 cm grote baby snotolf, gelukkig toch nog gevonden.

Na enkele foto’s zwemt de snotolf van de groenwier weg en komt naar me toe, gaat op mijn handschoen zitten, hij wil schijnbaar mee. Gelukkig zwemt hij weer terug naar het wier.

We besluiten terug te zwemmen naar de trap, we liggen er al een uur in, gaan in het ondiepe op het zand nog even op bezoek bij de baby sepia’s. Na een tijdje komen we er een aantal tegen, enkele van 2 cm en eentje van 1 cm, zo klein maar wel al kunnen veranderen van kleur in een split seconde. Ook zien we nog veel eitjes van de bruine plooislak, dus binnenkort weer terug op kraamvisite. Als we er uit komen regent het en zijn de vogels ook verdwenen, we hebben ruim 1 1/2 uur gedoken op een max. diepte van 10,4 meter.

Gerard-Joosten-20200724-kraamvisite-51-100961

Gerard-Joosten-20200724-kraamvisite-50-100961

Gerard-Joosten-20200724-kraamvisite-52-100961

1 reactie

  1. Avatar

    Heel leuk geschreven!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief