Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Koraalduivel wijst soortgenoten met vinnen op prooi

Koraalduivels gebruiken hun vinnen om soortgenoten attent te maken op mogelijke prooien, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als koraalduivels andere vissen voorbij zien zwemmen die als prooi kunnen dienen, maken ze specifieke beweging met hun staart- en borstvinnen om de hulp van hun soortgenoten in te roepen bij de jacht.

Door die samenwerking slagen de dieren er relatief vaak in om een prooi daadwerkelijk te vangen en te verorberen. Dat melden onderzoekers van de James Cook Universiteit in Australië in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Gezelschap

De wetenschappers bestudeerden het gedrag van koraalduivels zowel in het wild als in het laboratorium.

Uit het onderzoek blijkt dat de schorpioenvissen bij het zien van een prooi elkaars gezelschap opzoeken.

De koraalduivel die de mogelijke maaltijd het eerste opmerkt, gaat vaak naast een soortgenoot zwemmen, wiegt met zijn staartvin en maakt golvende bewegingen met zijn borstvinnen. Vervolgens zwemmen de dieren samen in de richting van de prooi om het dier op te jagen en te doden.

Eerlijk

Bij dit soort gezamenlijke acties hebben de koraalduivels gemiddeld vijftig procent meer succes dan wanneer ze alleen jagen.

Opmerkelijk is ook het het gedrag na afloop van de jacht. Koraalduivels verdelen hun prooi eerlijk over het aantal deelnemers aan de jacht. “Dat verbaasde ons enorm”, verklaart hoofonderzoekster Oona Lönnstedt op de Britse nieuwssite New Scientist.

“Andere diersoorten die samen jagen, zoals leeuwen of hyena’s, verdelen de buit meestal hiërarchisch. De hoogst geplaatste dieren krijgen het grootste stuk”, aldus Lönnstedt. “Het eerlijk verdelen van prooien is nog nooit eerder waargenomen in het dierenrijk.”

1 reactie

  1. Ongelooflijk hoe zoiets soms werkt! Dat ze dat kunnen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief