Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeanette Kamphuis – Nalatenschap: paring en eitjes van sepia’s

Sepiatijd! En dan mag een onderwaterverhaal van Duikreporter Jeanette niet ontbreken. Ze duikt onder in de kraamkamer van de zeekatten.

Het is lente! De natuur wordt steeds uitbundiger. Het is een tijd om naar buiten te gaan, om ons te verbinden met anderen en te creëren. Ook voor de sepia’s, die de Oosterschelde als hun kraamkamer hebben gekozen.

Hij blijft om haar heen draaien en probeert het telkens weer. Tot ze hem toelaat en ze paren. Hun tentakels zijn verstrengeld en zo zwemmen ze enkele minuten rond. Opeens is het voorbij.

Meteen erna gaat ze weer verder met het afzetten van eieren op de kokerwormen. Eén voor één knoopt ze de eitjes zorgvuldig vast, terwijl hij de wacht houdt en voorkomt dat zij met iemand anders paart. Zo stelt hij zijn eigen nageslacht veilig. Nadat ze alle eitjes heeft afgezet zal ze snel sterven van uitputting. Haar taak zit erop.

sepia zet eitje af-128811

2 reacties

  1. Heel mooi, en leuk ook dat je de duikgeluiden erbij laat, ipv een muzeikje.

    REAGEREN
    • Dankjewel. En wat leuk dat je dat opvalt! Ik vind de duikgeluiden natuurlijker, al gebruik ik ook weleens een muziekje voor een korte reel.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief