Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – De stokken zijn gezet

300 stokken…. vandaag worden ze geplaatst. John en zijn buddy’s hebben een verrassende toeschouwer bij hun werk.

Datum 06-04-2014
Locatie Bergse diepsluis

Duik 647 en duik 648
De wekker gaat om half 6 af het is vandaag sepiastokken plaatsen dag, ik heb met Daniel, Leendert en Bastiaan afgesproken via Facebook ze zouden meehelpen met het plaatsten van de sepiastokken en ik trakteerde daarom op koffie en appelflappen.
Ik kom mooi op tijd op de parkeerplaats aan van de Bergse diepsluis en de rest komt allemaal precies op tijd aanrijden. voor mij is het 20 minuutjes rijden maar de andere moeten toch een eindje rijden om aan de Bergse diepsluis te komen.
a1We stellen mekaar eerst maar voor want de meeste ken ik alleen van Facebook en de namen komen me wel bekend voor maar ik had ze nog nooit in levende lijven gezien.
Eerst een praatje maken en het plan doorspreken hoe en waar we de sepiastokken gaan zetten, als het het plan is besproken tuigen we de spullen op en kleden ons om.
Het probleem met zo’n 300 sepiastokken is hoe neem je ze mee onderwater het is namelijk een flinke bos met bamboestokken die toch wel wat positief drijfvermogen hebben.
We nemen elk een bos mee en we bundelen een hele grote bos tezamen met een spanband die we verzwaren met 2 flinke blokken lood want we gaan niet elke keer uit het water uit om stokken te halen.
We zijn helemaal compleet en gaan te water we zwemmen daarna op ons gemak naar de plek waar we de stokken willen zetten als we daar aankomen beginnen we de bamboe op zijn plek te zetten, ik steek de eerste stok in de grond en hij gaat er maar 10 centimeter in en ik snap er helemaal niks van vorig jaar gingen ze zeker 30 centimeter de bodem in als ik er al een stuk of wat heb gezet zie ik ineens Bastiaan de stokken nog dieper in de bodem drukken die ik al gezet had, er zit namelijk een laag in de bodem waar je even doorheen moet prikken en dan schieten zeker 30 centimeter de bodem in.
We zijn zo lekker bezig en ineens zie ik een grijze schim en daarna zie ik twee grote zwarte ogen die ons verbaasd aankijken het is Happie die het allemaal even komt bekijken wat we komen doen.
Ik had hem al eens onderwater gezien maar toen lag hij te slapen maar nu draait hij rondjes om ons heen en kijkt aandachtig wat wij aan het doen zijn, in een woord schitterend!
Na een minuut houd Happie het voor gezien en laat ons verder met rust ik merk ook dat die harde arbeid onderwater flink wat van je luchtvoorziening vraagt ik geef aan dat ik richting de trap ga, Daniel en Bastiaan gaan nog even verder.
Nadat ik boven kom komt de rest ook boven we hebben zelfs niet alle stokken gezet zoveel hadden we er bij.
We gaan eruit en lopen terug naar de auto en het is al flink druk op de parkeerplaats geworden een flink aantal duikclubs is op de parkeerplaats van de Bergse diepsluis neer gestreken.
We houden een pauze drinken een bak koffie en natuurlijk eten we de appelflappen die ik beloofd had, we maken nog een praatje en Leendert houd het bij 1 duik, ik Bastiaan en Daniel gaan nog een 2e duik maken.
We wisselen de flessen en gaan nog een keer het water in voor de tweede duik. we hebben nog stokken over en die willen we nog weg zetten en ik neem de camera mee om alles op de gevoelige plaat te zetten.
a3Het is nu een stuk drukker geworden en de trap staat al weer helemaal vol met duikers die daar dan hun bril opzetten en vinnen aantrekken, en elke keer vraag ik me af waarom waarom, loop een stukje het water in en ga een stukje naar links of rechts staan en je kunt je vinnen op je gemak aantrekken inplaats van op de trap te blijven staan waar je iedereen in de weg staat die er in of uit wil.
We gaan eerst nog naar de dahlia bij de trap ik wil namelijk een foto met model maken die ik eigenlijk niet wil maken en mensen die mij kennen weten wat ik bedoel.
We komen bij de dahlia en Daniel en Bastiaan gaan achter de dahlia liggen en schijnen met hun duiklamp op de dahlia ik moest wel lachen toen ik de foto maakte dit is dan ook de laatste keer dat ik zo’n foto maak.
We gaan weer verder naar de plek waar de sepia stokken staan we zetten de laatste stokken weg en ik maak nog wat foto’s van de buddies in actie als alle stokken zijn gezet controleren we alles nog een keer en zwemmen daarna op ons gemak weer terug naar de trap.
We komen uit het water en lopen terug naar de auto we ruimen de spullen op en na een praatje gaan we weer naar huis.a5
De komende weken zal ik regelmatig aan de Bergse diepsluis duiken om te gaan kijken of er al sepia’s en of pijlinktvissen te zien zijn ik hoop het wel.

Daniel, Bastiaan en Leendert bedankt voor 2 hele leuke duiken en de gezellige ochtend.
Ik ben totaal 105 minuten onderwater geweest, ik ben rond 07:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 11 graden, het zicht was redelijk goed, ik ben max 9 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief