Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

De Boschmolenplas – het betere duikwater

Limburg, een gatenkaas van uitgebaggerde plassen. Niet al deze gaten in de kaas zijn het beduiken de moeite waard. Toch is er een gat dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Dat is de Boschmolenplas. Bij veel duikers staat deze plas bekend om zijn onderwaterleven en vaak spectaculaire zicht. Waarom is deze plas zo veel anders?

BoschmolenplasIn de Limburgse bodem zat grind, veel grind. Dat grind werd weggebaggerd en zo ontstonden plassen. Het grind werd met schepen via de Maas afgevoerd naar waar het maar nodig was. Zo is in de jaren tachtig de Boschmolenplas ontstaan. Toen de baggerwerkzaamheden klaar waren werd de plas midden jaren negentig afgesloten van de Maas.  In eerste instantie was de Boschmolenplas dus gevuld met Maaswater. Ook toen werd hier al gedoken, maar ja, dat Maaswater had een doorzicht van nulkommaniks. Men kwam er in die tijd achter dat het niet handig was om allerlei rotzooi zomaar te lozen op de Maas. Er kwam actie en de lozingen verminderden. Het doorzicht in de Maas werd langzamerhand beter, zodoende ook in de plassen die in verbinding staan met de Maas. Het doorzicht in de Boschmolenplas werd ook steeds beter maar omdat ze niet gevoed werd met Maaswater had dat een andere oorzaak. Het geheim ligt in de diepte. De Boschmolenplas heeft bronnen, zoetwaterbronnen. Dit schone water borrelt al jaren omhoog uit de diepten van de plas. Vandaar het vaak fenomenale zicht, vandaar de zeldzamere zoetwaterbeestjes, vandaar de grote variatie in zoetwaterleven, vandaar de vele duikers.

De droogpakken werden populairder en in de winter werd steeds meer gedoken. Voor de duiker die niet erg geïnteresseerd is in het hele kleine leven wordt het dan erg rustig onder water. Om de tijd onder water toch nuttig door te brengen, b.v. door navigeren of fotograferen, verschenen er allerlei objecten onder water. De eerste objecten waren het wrak van de Poseidon, met fiets, en twee autowrakken. Ook verscheen al snel het eerste oefenplatform. Inmiddels liggen er 3 oefenplatforms en meerdere wrakken. Beeldentuinen, losse beelden, zelf geknutselde vliegtuigen en zelfs een zelf geknutselde helikopter. Kortom genoeg om naar toe te navigeren of een fotootje van te maken. Veel objecten zijn inmiddels mooi begroeid met mossels en spons. Daarom gaan we op zoek naar de mooiste foto gemaakt in de Boschmolenplas. Het maakt niet uit wat gefotografeerd wordt, een van de vele objecten, het onderwaterleven of misschien heb je zelf wel een creatief idee. Zolang er maar niets verstoord wordt.

Kampioenschap voor fotografen
Aquashot Limburg organiseert daarom het Open Limburgs Kampioenschap Onderwaterfotografie en wel op 26 maart 2016. Er zijn 2 categorieën spiegelreflex/systeem camera’s en compact camera’s. Een deskundige jury zal de foto’s beoordelen en natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen.

BoschmolenplasBoschmolenplas

Voor meer informatie, kijk op de website http://aquashotlimburg.nl

Foto’s Silvia Waajen

2 reacties

  1. Gaaf, Limburgs Kampioenschap!

    REAGEREN
  2. Leuk verhaal Silvia, veel succes met het eerste Limburgs Kampioenschap! Als ik af ga op de foto’s die ik al van de Bosmolenplas voorbij heb zien komen, dan kan dit niet anders dan heel veel hele mooie plaatjes op gaan leveren.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief