Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – De ondergewaardeerde kreukel

Locatie Anna jacobapolder

 

Duik 679

Deze morgen ga ik een duik maken met Lia zoals gewoonlijk op maandag maar ik wilde een paar Jetfins uitproberen in combinatie met mijn natpak alleen maar om te proberen of ze niet te zwaar zijn zodat ik niet elke keer met mijn vinnen omlaag ga en ik wil dat op mijn gemak uittesten dus ga ik voor de duik met Lia nog even alleen onder.

Ik ben al vroeg bij AJP ik kleed me om en pak mijn spullen, de Jetfins en als ik dan toch onder ga kan ik de Gopro met macrolens ook maar gelijk meenemen.

Ik ga langs de aanleg steiger het water in en ik zwem parallel met de dijk om eerst de vinnen te testen en ik lig als een huis in het water dus de vinnen zijn goed gekeurd.

1-duik_679

Nu ga ik maar met met de Gopro aan de gang eerst word ik verrast door een kompaskwal die voorbij kwam drijven ik schrik me een hoedje maar ik maak er maar gelijk een filmpje van, toch handig dat je de macro lens weg kan klappen, ik volg hem een beetje en het lijkt er op dat hij op het licht van mijn pilot lamp afkomt want hij veranderd elke keer van richtig als ik met de lamp in zijn buurt komt, na een klein filmpje laat ik hem met rust.

Ik ga nu voor het kleine werk en ik zie een heel mooie garnaal op een oester staan hij staat driftig te poetsen, geweldig om te zien het nadeel van macro is dat ik maar een heel klein gebied heb om een scherp beeld te krijgen.

Ik heb een klein liniaaltje waar ik de afstand meet tussen de lens en onderwerp maar dat moet ik natuurlijk uiterst voorzichtig doen want je wilt dat garnaaltje niet laten schrikken.

1-duik_679-001

Ik film daarna nog wat garnalen en wat grondels maar ik moet weer op tijd het water uit omdat ik om 9 uur heb afgesproken met Lia, ik zwem terug naar de aanleg steiger en kom dan het meest ondergewaardeerde onderwater leven in de Oosterschelde tegen namelijk de kreukel oftewel de Littorina littorea, deze huisjesslak is niet heel mooi op het eerste gezicht maar je moet hem van heel dichtbij bekijken liefst met een vergrootglas dan zie je de mooie zwart grijze zebra strepen en het oogje op de voelsprieten, zijn slurfje tast de harde rots af en als hij op een zeepok stuit verorbert hij deze met zijn slurfje en deze keer heb ik dit op film, ik vind het zo mooi dat ik er zelfs kippevel van krijg als ik het filmpje voor de eerste keer op de computer bekijk, ik hoop dat na dit filmpje de duikers meer waardering krijgen voor deze huisjesslak die in hele grote getale in de Oosterschelde rondkruipen.

1-Mijn_nieuwe_videoproject4

Ik kijk even bovenwater en ik zie Lia op de dijk staan dus word het tijd om er uit te gaan, ik klim de dijk op en sta precies om 1 minuut voor 9 bij de auto dus ruim op tijd voor de duik met Lia.

Ik ben 42 minuten onderwater geweest, ik ben rond 08:10 te water gegaan, de watertemperatuur was 19 graden, het zicht was goed, ik ben max 3,2 meter diep geweest.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief