Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Zomer in oktober

Hoe lekker is het om op een zomerse dag in oktober te gaan duiken? Duikreporter Leendert Smit kiest voor duiklocatie Stavenisse Haven. Aan leven geen gebrek! Er valt weer genoeg te fotograferen.

Het kan vandaag wel 18 graden gaan worden. Ik wil eigenlijk wel met Hans gaan maar door miscommunicatie staat hij al aan de waterkant als ik nog moet vertrekken. Het voordeel is dat het al lekker warm is als ik aankom bij Stavenisse haven/bootsteiger. Ook nu zijn er weer andere duikers. Een Belgische meneer met een enorme camera is er net uit. Twee druk pratende dames staan klaar om te water te gaan. En 3 andere Belgen maken zich ook klaar maar die zien er uit alsof ze een diepte record willen gaan verbeteren. Ze gaan net voor mij te water. Ik sla direct links af richting de lange rij stokjes waar ik op 23 augustus een zeepaardje trof. Ik kan het natuurlijk weer niet laten en speur ze allemaal af. De stokjes zitten vol leven. Vooral met Hooiwagenkrabben (Macropodia rostrata) en zeenaalden (Syngnathus acus). Er zit zelfs een zeeappel (Psammechinus miliaris) boven op één van de stokjes.

20221018_006PA181440-117769

20221018_020PA181454-117769

Een grappig gezicht maar zeepaardjes zie ik niet. Eerst maar weer eens verder dan kijken we zo nog een keer. Dat is vaak een goede tactiek. Ik maak het een Gewone zeedonderpad (Myoxocephalus scorpius) erg lastig door steeds voor zijn neus te gaan liggen en doe een poging de botervisjes vast te leggen maar die zijn erg schuw. Een tweede keer ga ik alle stokjes af maar tevergeefs. Het wordt tijd voor de terugtocht. Een eindje verderop staat weer een klein groepje stokjes. Ook hier geen zeepaardjes maar wel een paar mooie waaierkokerwormen (Sabella pavonina). Alles bij elkaar een fantastische duik met uitstekend zicht.

20221018_058PA181492-117769

20221018_083PA181518-117769

Als ik het water uitkom zitten de dames gezellig op hun tuinstoeltjes en de 3 Belgen zijn zelfs alweer vertrokken. Ze deden dus geen diepte maar een snelheids record. Volgens de dames hadden ze wel een zeepaardje gezien. Voor vandaag heb ik nog een missie. Nou ja dat is een groot woord maar sinds (zoals boze tongen beweren) de hotel/restaurant eigenaar bij Anna-Jacobapolder (AJP) de lijnen steeds weghaalt bij de bootsteiger moet je er dus zelf eentje meenemen. Ik heb een stuk touw bij me en een clip en nu is de bedoeling dit op maat te maken. Het loopt al richting Laag water dus een prima tijd om dat nu eens even te fixen. Het zicht ziet er hier nog beter uit dan bij Stavenisse maar ik ben wel even bezig en skip de tweede duik toch maar. Jammer maar nu kan ik weer zonder gedoe bij AJP te water

20221018_063PA181497-117769

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief