Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een lezer van over de grens

Datum 07-07-2015
Locatie Bergse diepsluis.
 

b1Na de jubileumduik ga ik nog even plonzen bij de Bergse diepsluis gewoon lekker even foto’s maken.
Ik kom aan op de parkeerplaats van de BD en er staan weer bekende en er komen ook weer bekenden aan na een vlug praatje de spullen optuigen en het water in.
Ik heb deze keer geen echt plan het enigste wat ik echt wil is iets heel kleins fotograferen.
En dan bedoel ik ongeveer 14 mm beeldvullend want zover kan ik gaan met de macrolens macro voorzetlens ervoor en de digitale voorzetlens gebruiken we zullen zien wat het word.
Ik kom een heel klein dikkopje tegen onder een schelpje, eerst liggen er 2 dikkopjes naast elkaar maar als ik te dichtbij kom zwemt er eentje uit hij komt wel terug maar gaat niet meer naast zijn maatje liggen eigenlijk wel jammer want het zag er best wel leuk uit.b3
Gelijk daarna zie ik een heel klein heremietkreeftje hij heeft een huisje van een kreukel in gebruik dus ik schat dat hij niet groter is dan een cm of 2. Hij blijft mooi zitten voor de foto, zodoende kan ik hem van heel dichtbij fotograferehet blijven leuk beestjes.
Ik zwem op mijn gemakje naar de sepiarekjes want je weet maar nooit er kan altijd nog een sepia rondzwemmen. Ik vind de rekjes in een keer, er zitten stokken die helemaal vol zitten met sepia eitjes en de stokken waar geen eitjes op zitten zijn helemaal begroeid met zakpijpjes erg mooi om te zien.
b2De stokken van vorig jaar zijn heel mooi begroeid en op een paar van die oude stokken zitten pauwkoker wormen.
Als ik goed kijk zitten er roeipootkreeftjes op de tentakels dit is een mooi onderwerp om extra extra extra klein te fotograferen.

Er zijn een paar moeilijkheden, de bodem is stoffig dus even op de bodem is geen optie, de pauwkokerworm klapt onmiddellijk dicht bij het minste of geringste beweging maar het is gelukt jammer genoeg niet helemaal scherp waar ik het wil hebben maar het was wel een uitdaging die redelijk gelukt is.
Na alle stokken te hebben gecontroleerd ga ik weer terug naar de kant, als ik wat ondieper ga zie ik groene wierslakken, ik kijk een beetje rond om en wierslak te vinden die er ook nog een beetje fotogeniek voor ligt en na een tijdje vind ik een groene wier slak die mooi met zijn kop zijn achterkant aanraakt en als ik heel goed kijk zie ik dat er nog wat uit zijn wang steekt.
Het is raar maar waar maar bij de groene wierslak komt zijn ding uit zijn wang maar er is geen andere wierslak in de buurt dus misschien is het wel zelf bevruchting want hij blijft maar in de rondje liggen, helaas ligt hij op het stukje wier dat het hardst op en neer gaat door het beetje golfslag dat er is.
We gaan weer verder en ik kom nog een hele kleine kreeft tegen en meestal zijn kleine kreeften mooier om te fotograferen dan hele grote.
Bij kleine kreeften kun je heel dichtbij komen zonder bang te hoeven zijn van de scharen en meestal zijn kleine kreeften wat schoner en het lijkt dat de ogen ten opzichte van zijn lijf veel groter zijn als ze klein zijn.b4
Ik zwem op mijn gemakje richting het platform waar een paar kreeften lekker overheen lopen en onder het platform zwemt al weer een aardige school steenbolken leuk om te zien, ik zoek nog voor hele kleine onderwerpen maar ik kan niks vinden ik zwem op mijn gemakje richting de kant en ga nog even in het ondiep kijken en ineens lig ik naast een paar zeebaarzen ik lig op een gegeven moment nog geen 40 cm met mijn neus van een zeebaars en we kijken elkaar zo in de ogen dit is prachtig.
Ze schrikken niet ze zwemmen niet weg er komt zelfs nog een 2e zeebaars bij en die blijft ook op zijn gemak bij me liggen.
b5Na een tijdje zwemmen ze heel langzaam weg en ik zwem met ze mee en ik zwem er gewoon naast net alsof ik een lid van de school ben, echt een mooi moment.
Ik ben weer bij de trap en ik ga eruit het is weer mooi geweest voor vandaag.
Ik loop naar de auto en ruim de spullen op en dan komt er een Duitser aanrijden, terwijl ik mijn spullen opruim begint hij met optuigen, op een gegeven moment vraagt hij aan mij hoe het zicht is en we komen in gesprek.
Hij vroeg of ik hier meer kwam en toen ik dit bevestigde vroeg hij mijn naam en het leuke was dat hij mijn blog regelmatig bekeek om te zien of er al sepia’s te zien waren of andere bijzondere dingen.
Je kunt je eigen wel voorstellen dat ik dat wel ontzettend leuk vond een Duitser die mijn blog bekijkt.
Duik 736. Dinsdag 07-07-2015. Bergse diepsluis, Nederland.
Ik ben ongeveer 114 minuten onderwater geweest, ik ben rond 11:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 22 graden, het zicht was redelijk tot goed, ik ben max. 9,7 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief