Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Grazende schaalhoorns en kreukels

2-P8031550Duik 759
Ik ga binnenkort een presentatie geven bij het OFFT (Onderwater Film en Foto Team) en ik heb mijn onderwerp gevonden: namelijk de kreukel oftewel de alikruik.
De kreukel is een mooier slakje dan menig duiker denkt, er zijn er miljoenen en toch word er aan voorbij gezwommen, deze duik wilde ik in plaats van foto’s filmpjes maken van de kreukel zodat je kan zien waar zo’n slakje mee bezig is onderwater.
Ik heb expres 2 uurtjes vrij genomen van mijn werk zodat ik op tijd aan het water kan zijn. Als ik aan kom op de parkeerplaats is het lekker rustig. Ik kleed me snel om en ga te water.
Ik heb voor deze duik de pilotlamp van mijn camera eraf gehaald en daarvoor in de plaats heb ik er een videolamp op staan en dit is de eerste keer dat ik macro ga filmen met de fotocamera en ik ben reuze benieuwd naar het resultaat.
Ik ga onderwater en wow het zicht is super de laatste tijd duik ik vaak aan de Bergse diepsluis en je zou zeggen waarom omdat het voor mijn 20 minuten rijden is en je kunt er altijd duiken en ik vind het een Walhalla om onderwater foto’s te maken.
Ik ben op zoek naar een kreukel en voor dat ik die vind die er mooi voorligt en zich bloot geeft ben ik bijna een uur verder, ik kom er al snel achter dat ik mijn video lamp vergeten ben om op te laden want ik heb nog maar 25 minuten licht over volgens het display.
Het is niet makkelijk om macro te filmen, elke keer als ik uitadem beweegt mijn camera een beetje en trilt het beeld en dat wil ik niet dus moet ik hem op een blok zetten en heel goed ondersteunen. Ik merk ook dat ik eigenlijk iets te weinig licht heb met mijn videolamp dus een beetje rommelen met de instellingen krijg ik toch een redelijk mooi resultaat.
Ik ga verder en ik zie tijdens mijn duiken best wel veel schaalhoorns normaal zie je niet veel beweging in die beestjes maar deze laat zich helemaal zien en dan zie je dat er ook tentakels en een soort slurfje aan de voorkant zit.08-PA183541
Ik ga nog een keer bij het platform kijken of daar nog wat interessant is te vinden, als ik aankom heb ik een mooi overzicht op het platform, ik zie een grondel in een van de doorgeroeste pijpen van het platform maar helaas schiet hij na een paar foto’s verder in de pijp, ik heb een hele tijd gewacht tot hij er weer uit kwam want volgens mij zou dat een super foto worden een kopje van een grondel uit een roestige pijp, in ieder geval zouden de kleuren er uit knallen helaas blijft dat pokke visje achter in die pijp liggen.
Ik ga verder en kom bij wat oude sepia tentjes uit, op elke stok zit een klein heremiet kreeftje en dat was lang geleden een van mijn favoriete onderwerpen om onderwater te fotograferen.
Ik ga helemaal los, de heremiet kreeftjes zitten er schitterend voor helaas zijn de stokken kapot en dat ziet er op de foto niet helemaal super uit.
Het gekke is dat ik jaren terug met foto’s die ik nu maak helemaal uit mijn plaat zou gaan van blijdschap en tegenwoordig ben ik niet echt tevreden alles moet perfect zijn dat is af en toe wel frustrerend vooral als je de foto’s thuis op de computer bekijkt.
2-PA153372Dan bekijk je de foto’s van de heremiet kreeftjes en dan valt op dat een oogje niet helemaal scherp is of een van zijn kleine schaartjes zit voor het oog of er hangt een klein stofje voor het onderwerp zit maar dit helpt mij wel om elke keer weer beter te worden.
Na meer dan 2 uur heb ik er weer genoeg van (echt niet maar de lucht was bijna op) en ga ik er uit en het was weer fantastisch.
Als ik thuis kom bekijk ik de filmpjes het is geen 1080P want dat kan mijn camera niet aan want hij is inmiddels alweer 4 jaar oud maar het ziet er allemaal redelijk uit.

Ik ben ongeveer 136 minuten onderwater geweest, ik ben rond 16:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 15 graden, het zicht was goed tot heel goed, ik ben max. 9,1 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief