Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa- Eindelijk ik mag nu gecertificeerd soloduiken

Datum: 07-11-2015
Locatie: Bergse diepsluis
Bij een fotowedstrijd wint John Landa een cursus soloduiken. Gelukkig heeft hij daar al een beetje in geoefend. Een duik of 300 om precies te zijn. Maar omdat je nooit te oud bent om te leren, leest hij zich geïnteresseerd in in het cursusboek. Met een leuke duikdag tot gevolg!

j5Duik 767 en duik 768
Bij het ONK had ik een prijs gewonnen namelijk een duikopleiding soloduiken, in het begin moest ik wel een beetje lachen want ik duik nu zo’n 8 jaar en heb een kleine 800 duiken gemaakt waarvan misschien zo’n 300 solo of meer ik weer het niet meer.
Ik heb contact gezocht met Lia en John van duikschool Delphinius die de prijs beschikbaar stelde tijdens het ONK en ik vroeg of de duik wel in Zeeland gehouden kon worden het maakte me niet uit waar in Zeeland als het maar in Zeeland was.
Gelukkig word het praktijk gedeelte in Zeeland gehouden en nog wel aan de Bergse diepsluis dat is gewoon mijn huisrif en ik doe de cursus met een bekende namelijk Jeroen die ook regelmatig solo duikt en fotografeert onderwater.
Ik krijg een cursusboek toegestuurd en ga me zelf eens goed inlezen en de vragen maken. Ik kom er al gauw achter waar de hele cursus over gaat en dat is awareness oftewel in goed Nederlands bewustwording. Je apparatuur op orde hebben, bepaalde dingen van je uitrusting dubbel uitvoeren zodat je terug kan vallen op reserve en vooral ga niet buiten je limieten duiken. En wat blijkt ik duik al aardig in deze richting, ik heb een dubbele automatenset, dubbele computer, dubbele messen en ik heb altijd een boeitje bij die je ook kan gebruiken als je duikvest het laat afweten en ik duik bijna altijd op voor mij bekende stekken en altijd vrij ondiep want dat daar vind ik altijd het mooiste leven.j2
En dan is het zover we hebben deze dag bij mij thuis afgesproken om de theorie door te nemen, alle vragen worden doorgenomen er word nog een bakje koffie gedronken en dan rijden we met zijn allen naar de Bergse diepsluis. We kleden ons om en John de instructeur neemt met ons door wat we gaan doen onderwater maar eerst gaan we elkaars set even onder de loep nemen en wat blijkt dat Jeroen zijn set en mijn set bijna gelijk zijn of dat nu toevallig is maar we duiken allebei regelmatig solo misschien ligt het daar aan.
Als we klaar zijn klimmen we de dijk over en Jeroen en ik nemen gelijk onze camera mee omdat we de 2e duik gelijk solo gaan duiken en als je dan toch solo gaat kun je maar beter een camera meenemen. We gaan te water en onderwater doen we onze oefeningen en dat gaat allemaal zo soepel dat we al weer snel aan de kant zijn om onze eerste gecertificeerde solo duik te maken. Als we onder gaan wijs ik Jeroen de dahlia in de buurt van de trap aan maar helaas staat hij er maar triest bij, ik doe Jeroen de groetjes en ga mijn eigen weg.
j3Vorige keer een heleboel foto’s verloren bij crash van de computer en ik wilde een paar foto’s opnieuw schieten die ik schitterend vond maar nu gewoon kwijt ben. Ik ga proberen om heremietkreeftjes die boven aan een stok hangen te fotograferen, ik zwem naar het stekje waar de stokken staan en ja hoor er hangen 3 heremietkreeftjes in de stokken waarom ze het doen weet ik niet maar het is prachtig om te zien. De heremietkreeftjes zijn maar klein want ze zitten in een huisje van een alikruik en die zijn maar een 2 cm doorsnede. Ik ga helemaal los ik maak helaas iets te veel stof dus ik maak een klein rondje om het stof te laten zakken en ga dan weer terug ik maak nog wat foto en dan vind ik het welletjes en zwem ik weer naar de trap toe.
Zo de eerste soloduik met een certificaat zit er op, en was het spannend nee maar ik heb wel genoten. Na een tijdje komen John de instructeur en Jeroen er ook uit we gaan terug naar de auto kleden ons om en gaan naar een restaurantje in de buurt om de cursus door te spreken. John onze instructeur gaf aan dat het heel vlotjes ging maar Jeroen ik hadden dan ook al een beetje ervaring maar er zijn ook leerlingen die deze cursus doen die het helemaal niks vinden als ze alleen moeten duiken en ik kan het me ook best voorstellen, ik moedig soloduiken ook niet aan maar ik ben zeer zeker niet tegen.
j1Jeroen, Lia en John van duikschool Delphinius bedankt voor de leuke en leerzame dag. Ik denk dat ik en Jeroen een paar prachtige onderwater foto’s hebben gemaakt, ik mijn heremietkreeftjes en Jeroen had een pracht plaat van een paardeanemoon.
Ik ben ?? minuten onderwater geweest, ik ben rond 12:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 12 graden, het zicht zeer goed, ik ben max. 8,6 meter diep geweest.
j4

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief