Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – 2,5 uur genieten

Locatie Bergse diepsluis

 

Een onverwachte vrije dag, wat doe je dan? John Landa gaat dan duiken natuurlijk. Fijn oefenen met de camera en op bezoek bij de sepia’s.

Ik had onverwacht een vrije dag dus maar lekker vroeg opstaan en een duikje maken aan de Bergse diepsluis.

Ik ben nog steeds de macrolens aan het uitproberen om precies de juiste instellingen te bepalen dus ga ik dit vandaag nog maar een keer doen.

Ik kom aan op de parkeerplaats en ik ben helemaal alleen ik tuig de spullen op en kleed me om en loop naar de andere kant van de dijk richting de trap.

Als ik op de dijk sta zie ik dat er een visser fuiken aan het zetten is precies op de plek waar wij de stokken hebben gezet ik ga voor de zekerheid even kijken.

Ik ga onder en het zicht valt heel erg tegen ik ga gelijk richting de stokken en als ik daar aankom word ik gelijk getrakteerd op 4 sepia’s, het blijft nog steeds niet vervelen.

3-P6110371

Ik ga er op mijn gemak bijhangen en het is weer schitterend vooral als er een derde mannetje bij komt dan word het weer even vechten en knokken.

Na een klein kwartiertje ga ik nog even naar de andere stokken kijken en als ik daar aankom liggen er inderdaad fuiken precies over de stokken die wij gezet hebben dat is dan gewoon jammer maar helaas.

Ik ga weer terug naar de stokken aan de kant van de dijk en daar zijn nog steeds 2 sepia stelletjes bezig ik probeer nog wat oog foto’s te maken en ik blijf er nog even lekker boven hangen na bijna een uur genieten ga ik weer verder het word tijd dat ik wat macro foto’s ga maken.

Eerst maar een makkelijk onderwerp gewoon een paar anemonen op de foto die ik met een snoot belicht wat het allemaal wat spannender maakt.

1-P6110357

Ik heb nu een handicap onderwater, mijn duikbril en dan met name het lees gedeelte beslaat elke keer dan spoel ik het even met water maar na een paar minuten is het weer beslagen, grrrrr! Ik neem het voor lief maar hinderlijk is het wel.

Ik zwem weeer verder en ik kom een schitterende zwarte grondel in een lege oester tegen, het is niet mijn favoriet maar hij ligt er wel schitterend voor.

 

4-P6110411

Ik heb een bepaalde foto in gedachten maar het lukt me niet echt, ik zet de flitsers in tig verschillende standen om de grondel helemaal in de lege oester te belichten maar elke keer gaat de grondel anders liggen.

Na een tijdje heb ik toch een paar leuke foto’s, ik ben nog niet helemaal tevreden maar dat doe ik wel de volgende keer.

Ik zwem weer verder en ik zie een heel klein kwalletje, het is geen zeedruifje of een meloen kwalletje maar als ik nog een keer heel goed kijk lijkt hij wel heel veel op kompas kwal helaas erg moeilijk om op de foto te zetten na 10 keer proberen houd ik het voor gezien.

Een ander visje wat heel mooi is om te fotograferen is de brakwater grondel (ik weet het niet zeker) deze heeft een heel klein holletje in de dijk en hij blijft daar mooi in liggen na wat dingen te hebben geprobeerd ben ik tevreden maar ik ga nog een keer de voorzetlens er op zetten om het kopje van de grondel er helemaal op te krijgen.

Ik maak wat foto’s maar nu moet ik toch weer andere dingen doen zoals flitser posities en camera instellingen om hem redelijk op de foto te krijgen, als ik thuis de foto’s bekijk ben ik nog niet tevreden maar ik weet wel wat ik niet goed heb gedaan en daar kan ik volgende keer rekening mee houden.

5-P6110494

Ik ben al iets meer dan 2 uur onderwater en ik besluit terug naar de trap te zwemmen en ik ben net een paar minuten onderweg en ik krijg bezoek van wat harders en een paar flinke zeebaarzen en die blijven lekker bij mij in de buurt.

Ik zwem ondiep en het zicht hier is fantastisch en elke keer komen die zeebaarzen voorbij ze zwemmen van links naar rechts ze zwemmen achter me en voor me net alsof ik bij de school hoor, schitterend.

Na 2,5 uur onderwater ben ik weer bij de trap uitgekomen en ik heb elke minuut genoten, ik ga eruit en loop terug naar de auto en er zijn net een paar nieuwe duikers aangekomen.

Ze vragen gelijk of ik sepia’s heb gezien en dat heb ik natuurlijk.

We maken een kort praatje en vertel dat ik de stokken heb gezet aan de Bergse diepsluis en dan zegt een van de duikers, dan ben jij zeker John Landa, leuk als de mensen weten wie de stokken gezet heeft aan de Bergse diepsluis.

Ik leg ze uit waar de stokken staan en wens ze succes met de zoektocht.

Volgend jaar ga ik weer stokken zetten maar het gaat allemaal anders worden, alle stokken links worden weg gehaald na het sepia seizoen en volgend jaar gaan we weer rechts stokken zetten omdat daar meer zand is in plaats van de modder bodem links als je daar een verkeerde vinslag maakt zie je de eerste 5 minuten niks meer maar dat is voor volgend jaar.

2-P6110362

Duik 730. Donderdag 11-06-2015. Bergse diepsluis, Nederland.

Ik ben ongeveer 151 minuten onderwater geweest, ik ben rond 08:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 16 graden, het zicht was matig tot goed, ik ben max. 7,9 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief