Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Haverkate – Duiken met een beperking, waarom niet?

Datum 27 Januari 2013
Locatie Dronten

John vertelt over zijn geweldige ervaring als begeleider bij Fun Diving. Een stichting die duiken bereikbaar wil maken voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

Duiken is… uitdaging, ontwikkeling, ontspanning en plezier. Alle reden om het voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. Stichting Fun Diving doet er alles aan om duiken toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Op zondagmiddag 27 januari hadden we de introductie van Fun Diving in Dronten. Met een fantastische opkomst van Duikinstructeurs en assisterende duikers werd het een geweldige middag.

Tijdens de briefing werden alle duikers ingelicht over de aard van de beperking en gingen we naar het zwembad. Iedereen die zich aangemeld had voor deze introductieduik werd begeleid door minimaal 1 instructeur en 1 assisterende duiker. Wij werden gekoppeld aan een hele leuke jongen met autisme. Aan het begin was hij redelijk nerveus en onrustig, het diepe deel van het zwembad was voor hem nog geen optie, hetgeen natuurlijk geen enkel probleem is. Na ca. 30 minuten in het ondiepe deel, hebben we er een aantal onderwaterspeeltjes bij gehaald. Dat spelelement maakte hem helemaal los, ineens helemaal geen problemen meer met klaren, zenuwen etc. Op een gegeven moment riep hij door zijn automaat van plezier maar ook zonder de geluiden was het plezier van zijn gezicht af te lezen. Plotseling tijdens het spelelement gaf hij zelf aan toch eigenlijk wel wat dieper te willen kijken, tot grote verbazing van zijn vader.

201301_FunDiving_logo

Het was een geweldige ervaring en absoluut de moeite waard om maandelijks te herhalen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik me afvraag voor wie deze middag nou leuker was, voor de kinderen of voor de volwassen duikers 🙂

201301_Fundiving_Foto1

Naast deze introductie in Dronten, was Fun Diving al actief in Grootebroek en Lisse. In deze plaatsen organiseert Fun Diving duikmiddagen voor mensen met een beperking. Duiken is een heel toegankelijke sport voor mensen met een beperking.

Een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking, stoornissen in het autisme spectrum, PDD-NOS, ADHD en ADD hoeven het duikplezier niet in de weg te staan. Integendeel zelfs, doordat geluiden en vele details verdwijnen. De rust onder water is fantastisch.

201301_Fundiving_Foto2

Ook voor blinden en slechtzienden is duiken een hele fijne sport, voel het water rondom je heen, de waterdruk als een snoek voorbij zwemt. De sensatie van iets eerder “zien” dan je valide buddy.

De gewichtloosheid in het water zorgt voor een gevoel van vrijheid die voor veel mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking als een verademing wordt beschouwd en zelfs therapeutisch kan werken. Iemand die op het land in een rolstoel zit kan naast zijn valide duikpartner onder water overal naar toe zweven.

Vanuit allerlei verschillende organisaties (NOB, NAUI, IDD, SSI, PADI, WOSD, CMAS, DAN) komen duikende vrijwilligers bij elkaar om dit voor de beperkte medemens mogelijk te maken.

Voor meer informatie: ga naar Stichting Fundivingwww.fundiving.nl

Foto’s: Cor Kamman

1 reactie

  1. En dat er nog heel veel mooie en vooral fijne duikervaringen bij mogen komen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief