Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ferry Stam – Sovjet onderzeeër: de U-434 in Hamburg

Locatie Hamburg

 

Duikreporter Ferry  duikt onder… dit keer in een onderzeeër. Hij bezocht in Hamburg de U434.

Hamburg, in het noorden van Duitsland ligt een van de grootste havens ter wereld en deze stad is zeker een bezoek waard. Een van de attracties is de Sovjet-Tango klasse onderzeeër B-515, nu omgedoopt U434.

Deze museum onderzeeër is nog in originele staat en als bezoeker krijg je een goed gevoel hoe het leven op een krappe diesel onderzeeër moet zijn geweest.

De museum onderzeeër
In de jaren na de val van de Sovjet-Unie moest er drastisch in de begroting van de Russische marine worden gesneden. Dit betekende dat wat creativiteit nodig was om de nodige fondsen te verwerven om het eens zo trotse Russische marine overeind te houden. Een manier was het verkopen van (verouderde) apparatuur aan de hoogste bieders. Een aantal Europese en Amerikaanse zakenlieden en museumdirecteuren kregen hierdoor de kans om Sovjetonderzeeërs te kopen om te worden gebruikt als toeristische attractie.

Momenteel kunnen in West Europa verschillende sovjet onderzeeërs worden bezocht, zoals de: B-39 in Folkestone (Foxtrot klasse), B-143 in Zeebrugge (Foxtrot klasse) en U434 in Hamburg (Tango klasse)

Het zijn allemaal diesel onderzeeërs gebouwd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het bovenstaande maakt duidelijk dat de Tango klasse zeldzaam is als museumstuk, zodat de U-434 het bezoeken zeker waard is.

boot1_01

Geschiedenis van de U-434

De onderzeeër B-515 nu omgedoopt tot U-434 werd gebouwd op de Krasnoe Sormovo scheepswerf in Gorki in 1976. Het werd gestationeerd bij de Sovjet Noordzee vloot in Severomorsk nabij Moermansk, en bleef in dienst tot 2002.

De U-434 werd gebruikt als spionage onderzeeër en was actief tijdens de Cuba-crisis, het voerde spionage missies uit op de Amerikaanse oostkust en patrouilleerden in de Sovjet territoriale wateren.

In 2002 werd het gekocht door het U-boot museum in Hamburg en gesleept vanaf Moermansk naar Duitsland. De Russen namen de wapen-systemen eruit, maar voor de rest is de sub in originele staat gelaten.

boot4_01

Op zijn huidige locatie aan de St. Pauli Fischmarkt kan het worden bezocht als een museum. Een winkel, een bezoekerscentrum en een grote parkeerplaats zijn beschikbaar in de buurt van de onderzeeër. Het museumschip is het gehele jaar geopend.

Men kan het schip bezoeken onder leiding van een gids (in het duits), ook is het mogelijk om zonder gids door het schip te gaan.

 

boot3_01

De romp

De U-434 (Tango klasse) onderzeeër heeft de looks en de eigenschappen van een moderne onderzeeër. Het is lang, rond en gestroomlijnd dit in tegenstelling tot zijn voorgangers zoals de Foxtrot klasse die er nog uitzien als 2e wereldoorlog onderzeeërs.

De rondleiding loopt vanaf de achterzijde van het schip en eindigt aan de voorzijde.

De torpedoruimte

Bezoekers komen binnen in de torpedoruimte via een wenteltrap. Gepaste muziek en dummy’s in de Sovjet-marine-uniformen brengen de bezoekers in de juiste stemming. In deze grote kamer ziet men de 6 torpedo lanceerbuizen. De eerste dingen die de bezoekers opvallen zijn is de enorme hoeveelheid buizen, draden, schakelaars, kleppen, meters etc. Aan beide zijden van de kamer zitten 3 torpedo houders, één origineel torpedo ligt nog in zo’n houder. 10 man werkte in de torpedo kamer met 24 torpedo’s elk met een gewicht van 2 ton. Aan het einde van de torpedo kamer is een rond luik dat leidt naar het volgende compartiment.

boot2_01

Het woongedeelte

Hier verbleven de officieren. Door het midden van dit gedeelte loopt een smalle gang. De beschikbare ruimte is zeer beperkt.

De officiersmess is relatief de grootste kamer in dit compartiment.

Interessant detail is een foto van het vrijheidsbeeld in New York gefotografeerd vanuit een onderzeeërs telescoop. De U-434 was een spionage onderzeeër, het zou kunnen dat dit een trofee is om aan een succesvolle spionage missie te herinneren!

Andere kamers in het woongedeelte zijn de kapiteins kamer, de medische ruimte, sommige officiershutten werden gedeeld door 4 personen, een toilet en een wasruimte. Iedere kamer heeft zeer weinig ruimte en vaak meerdere functies. Poppen gekleed in Russische marine uniformen zijn in een aantal kamers geplaatst. Aan het einde van de gang is een trap naar beneden die leidt naar de batterijruimte.

Er is ook een trap omhoog die toegang geeft tot de commandobrug.

De kapitein en de stuurman hebben hun zetel in de commandobrug van waaruit ze de onderzeeër bedienen. Er is ook een kaartenkamertje voor de navigatie van de boot.

De apparatuur in de commandobrug was state of the art technologie tijdens de inzet van de U-434 in de koude oorlog.

De commandobrug is enkel te bezoeken onder leiding van een gids.

Bemanning gedeelte

In dit compartiment verbleef de meerderheid van de bemanning. Hier is een ruimte met een grote tafel waaraan men kon eten en recreëren. Hier bevind zich een keuken, toiletten en slaapcabines. Een totaal van 84 bemanningsleden (16 officieren, 16 onderofficieren en 52 matrozen) bemande de onderzeeër tijdens de inzet.

De dieselmotor ruimte

Het volgende compartiment is de ruimte met 3 dieselmotoren.

De 6 cilinder turbo dieselmotoren zijn compact en zuinig.

Zelfs vandaag de dag beschouwen we deze als moderne dieselmotoren.

Als de dieselmotoren draaiden dan steeg de temperatuur in deze ruimte tot 60 graden celcius.

De gemiddelde temperatuur in de onderzeerer was altijd rond de 40 graden celcius!!

De elektrische machinekamer

In het volgende compartiment zijn drie elektromotoren geplaatst waarmee de onderzeeër zich onderwater kon voortbewegen. De accu’s, geplaatst de batterijruimte zorgen voor een totale capaciteit van 16.000 Ah (een auto-accu heeft 60 ah). De accu’s worden opgeladen door de dieselmotoren.

Het achterschip

Het achterste gedeelte van de onderzeeër herbergt de drinkwatertanks, het brandblus-systeem (een soort schuim dat wordt gebruikt in een elektrische omgeving) en het hydraulische systeem voor de besturingsroeren.

In dit deel staat ook de schroef van het schip opgesteld, deze schroef heeft 5 bladen.

Een schroef met meer bladen maakt minder geluid, vandaar de vijf messen voor deze spionage onderzeeër.

boot5_01

conclusie

Er zijn niet veel moderne Sovjetonderzeeërs omgebouwd tot museumschip, de U-434 is waarschijnlijk een van de meest interessante Sovjetonderzeeërs die bezocht kunnen worden over de hele wereld. De onderzeeër is in originele staat, met veel toegevoegde decoratie die het gevoel geven dat het ieder moment kan vertrekken voor een nieuwe missie!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief