Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeanette Kamphuis – Camouflage

Weet jij dat zeeappels een ‘parasolletje’ gebruiken? Voor Duikreporter Jeanette was het nieuw én voer voor een nieuw gefilmd onderwaterverhaal.

Camouflage is in de natuur een goede strategie om je veiligheid te vergroten. In Zeeland zien we vaak zeeappels die zich bedekt hebben met een stukje schelp. Duikmaatje en ik denken dat het camouflage is, omdat ze zo minder herkenbaar zijn voor roofdieren.

Aan de Facebook groep Duiken hebben we gevraagd wat zij denken dat de reden voor die schelpjes is. En of er nog andere redenen kunnen zijn voor dit gedrag dan camouflage. We kregen bevestiging van ons vermoeden en ook een nieuw, voor mij onverwacht, antwoord: de dieren doen dit om zich te beschermen tegen de felle zon. Als een soort parasolletje dus! Daar hadden we nooit aan gedacht. Zou dat betekenen dat zeeappels die dieper wonen, en minder last van de sterke zon hebben, geen stukjes schelp op hun stekels dragen? Daar ga ik de volgende duiken op letten.

Het is zo leuk om met elkaar ervaringen en kennis uit te wisselen. Het verdiept mijn liefde voor de onderwaterwereld. Hoe werkt dat voor jou?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief